Inger förverkligade sin dröm egen konfektyrtillverkning
Choklad är något som ligger i tiden. Folk blir alltmer intresserade av chokladens egenskaper och de är medvetna om halten av kakao i chokladen. Det här märker Inger Prans som för ett år sedan startade en egen tillverkning av konfektyrer hemma på gården i Hogrän. Hon tycker att det är roligt med det nyvaknade intresset.Hur har det här första året som egen företagare varit?GA:s utsände besökte Nystugu i Hogrän för att ta reda på det samt för att smaka på förföriskt goda konfektyrer.
Bara doften av choklad höjer immunförsvaret genom en känsla av lust hävdar I-Min Lee som är forskningsledare vid Harvard universitetet. Lee visar i sin forskning hur chokladätare lever längre.
Kort sagt, det verkar som om choklad är lika med hälsa!
Eftersom immunförsvaret blir starkare så blir man sällan förkyldkanske något att tänka på i dessa förkylningstider.
<span class=MR>Sortimentet bara ökar</span>
Inger Prans har inte varit förkyld under ett helt årdet är ett år sedan hon startade sin chokladtillverkning i Hogränoch hon misstänker att orsaken är att chokladen finns i luften som hon andas i beredningsrummet.
Det var ett år sedan vi berättade om hur hon hade startat sitt företag, Gotlandsgårdens Konfektyr, hemma på gården Nystugu. Då var hon lite osäker och visste inte hur det skulle tas emot av gotlänningarna. I dag säger hon med ett leende:
Jag kunde inte drömma om hur det skulle bli. Det var många äldre människor som hörde av sig. Jag trodde inte att de tillhörde målgruppen, men så var det!
För ett år sedan berättade Inger att Dalachoklad var hennes mentor och detta har fortsatt, men nu händer det faktiskt att Ingers mentor ibland ringer och ber henne om råd!
Det här med smaker kan Inger och det är en väldigt individuell kunskap som säkert är omöjlig att dela med sig av. Nu har hon experimenterat med julens olika smaker och resultatet är minst sagt spännande.
Sortimentet har bara ökat under året. Vad sägs om smaker som: vit tryffel med kanel, saffran och apelsinlikör, mörk tryffel med björnbärslikör, vit tryffel med salmbärslikör, vit tryffel med myntalikör, plommonlikör, jordgubbslikör och kardemumma, hallonlikör och honung, äppellikör och kanel, päronlikör med ingefära och honung, fläderlikör och honung, svartvinbärslikör med honung?
<span class=MR>En känsla av lust</span>
Det är något märkligt med choklad och det förstår man om man åter igen läser det som forskaren I-Min Lee hävdar, "genom en känsla av lust" höjs immunförsvaret. Känslor och choklad hör definitivt ihop och lust... ja varför inte?
Förr i tiden betraktades faktiskt choklad som medicin och Inger Prans har lätt att länka till sitt tidigare yrke som sjuksköterska i Dalarna.
Hur har det här första året varit för Inger?
Hon utstrålar en säkerhet som inte fanns där för ett år sedan. En säkerhet som finns hos den som har förverkligat sin dröm genom att ta tillvara det unika som finns på den egna gården, trädet med stenkyrkaäpplen liksom fläderbusken.
Likör av stenkyrkaäpplen ger smak åt fyllningen i en av de konfektyrer som hon tillverkar och även fläderblommorna har bidragit med sin smak. Inga tillsatser utan bara det rena och naturliga.
Inger får något drömskt och lyriskt i blicken då hon beskriver smaken på det stenkyrkaäpple som hon fick då hon kom till Gotland:
Det var det godaste jag hade smakat, som ett äpple från Edens lustgård.
Hon har dock inte fått kontakt med någon gotländsk tillverkare av konfektyrformar ännågot som hon länge har funderat på.
<span class=MR>Sunt förnuft</span>
Inger ser tillbaka på året och visst har det hänt att hon, liksom andra företagare, har haft sömnlösa nätterinte på grund av chokladenmen det roliga har ändå övervägt:
Jag har fått väldigt mycket "rosor" av folk.
Visst har hon råd som hon vill ge till den som går i funderingar om att starta ett eget företag, råden är:
Var inte rädd för att försöka, vågar man inget så kan man inget vinna!
Använd sunt förnuft i grunden. För mig är det viktigt att det känns riktigtatt man kan stå för det man gör.
Hon har ett par affärer på Gotland som säljer hennes choklad och faktiskt en affär i Uppsala! Hon fick nämligen besök på gården i somras av en sommargotlänning som har affär i Uppsala och besöket resulterade i en beställning.
Extra roligt känns det när hon får leverera konfektyr till ett bröllopdet är nämligen så att kärlek och choklad hör ihop.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!