Inger Prans har börjat tillverka vuxenchoklad
För två veckor sedan startade Inger Prans sitt företagGotlandsgårdens konfektyr. Hennes idé är att tillverka konfektyr med gotländsk anknytning som kan intressera både lokalbefolkning och turister. Inger startar i liten skala för att se hur företaget utvecklar sig. Inger vill tillverka vuxenchoklad. Hon vill ha bland annat ha likörfyllning och kan tänka sig exempelvis likör av stenkyrkaäpplen. Hon experimenterar med smaker som salmbär, slånbär, apelsin och saffran.
Kakao anses ha positiva medicinska egenskaper. Indianerna kallade kakao för gudarnas föda och trodde att kakao kunde öppna upp för dolda önskningar och släppa lös ödet. Det är precis vad som händer i filmen om kvinnan Vivianne Rocher (spelas av Juliette Binoche) som kommer till den lilla franska byn och börjar tillverka sina konfektyrer chokladen tinar sakta upp bybornas frusna själar och det börjar hända saker.
<span class=MR>Gotlandssymboler</span>
Inger Prans har faktiskt sett filmen "Chocolat" och hon ler vid minnet av den.
Inger är bosatt vid Nystugu i Hogrän och har startat ett företag för att tillverka konfektyrer med gotländsk anknytning. Företaget heter Gotlandsgårdens konfektyr.
Hon flyttade nyligen till Gotland eftersom maken Hans fick arbete här. Hans hade aldrig varit på Gotland tidigare och tyckte efter första kontakten att det var väldigt fint här, trots att han såg Gotland för första gången i april månad. Inger hade besökt ön som nioåring tillsammans med sin mamma.
Inger Prans har tidigare arbetat som sjuksköterska i Dalarna men trivdes inte riktigt med sitt arbete. När de flyttade till Gotland kände hon att hon fick en chans att börja på nytt. Hon är trädgårdsintresserad och gick en trädgårdsutbildning på Lövsta men förstod snart att det var lite för tungt för henne. Hon funderade igen och fick i en tidning se att det tillverkades dalahästar i choklad. Vilken bra idé, tyckte Inger och spann vidare på detta, varför inte göra gotländska symboler i choklad?
<span class=MR>Arbetsförmedlingen tände</span>
Inger gick en starta-eget-utbildning i arbetsförmedlingens regi och fick lära sig företagsekonomi och mycket annat. På den vägen är det.
Starta-eget-utbildningen var bra. Man får lära sig att tro på sig själv och det är nyttigt, säger Inger.
Hon fick kontakt med Christer Mårtensson vid arbetsförmedlingen I Hemse som tände på idén och såg till att Inger fick odla kontakten med Dalachoklad och praktisera där en vecka samt att en person från Dalachoklad fick komma till Inger i Hogrän under en vecka.
Inger fick starta-eget-bidrag och för fjorton dagar sedan sedan startade hon sitt företag.
Vägen dit har varit lång men har man ett mål så spelar det ingen roll, det måste få ta sin tid, säger Christer Mårtensson och smakar leende på en konfektyr.
Det finns ingen här på ön som gör det här, det är nytt för Gotland och det finns potential. Det gäller bara att hitta de rätta kanalerna, fortsätter Mårtensson.
Inger Prans vill tillverka vuxenchoklad. Hon vill ha bl a ha likörfyllning och kan tänka sig exempelvis likör av stenkyrkeäpplen. Hon experimenterar med smaker som salmbär, slånbär, apelsin och saffran. Även chokladpralinerna har lånat sina former från det gotländska landskapet. Här hittar man rosor, murgröna, igelkottar, lammungar och mycket annat.
<span class=MR>Choklad-logos</span>
Hon har idéer att erbjuda företag att göra choklad med deras egen logotype och hon undersöker just nu intresset hos Destination Gotland att sälja chokladen till turister ombord på färjorna. Hon har fått klartecken från Kränku i Visby.
Det har varit ett enormt arbete för Inger att få fram smaker och former. Hon känner sig som en vinprovare och faktum är att det är svårt att känna nyanserna i smakerna om man äter flera praliner efter varandra.
Det första intrycket är alltid det bästa.
Hon är noga med att det ska vara en hög halt av kakao i chokladenhon har kommit fram till att 53,5 procent ger en bra smak som kan passa de flesta. Det är inte för bittert och inte för lent.
Det ska vara kvalitet på chokladen. Man ska ta en pralin och sedan känna sig nöjd, tycker Inger.
Själv blev hon fascinerad av kvalitén på belgisk choklad i början av 1990-talet.
Förhoppningsvis kommer Gotlandsgårdens konfektyr att börja sälja sina varor till jul.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!