"Inget förslag om jättestora klasser"

Det finns inget förslag om jättestora klasser i gymnasiet.Och stödet till elever med särskilda behov ska inte dras in.Det säger utbildningschef Jan Holmquist som svar på gårdagens GT-artikel där lärare rasade över sparförslagen i gymnasieskolan.

Gotland2012-05-22 04:00

Jan Holmquist är förvånad:

- Att generellt öka storleken på klasserna har aldrig ens funnits som ett förslag. Vad jag däremot har sagt är att vi behöver höja den genomsnittliga gruppstorleken. Men det har aldrig varit fråga om att göra redan stora grupper ännu större, säger han.


Politikernas vägval
Att stödet till elever med särskilda behov skulle minska är också fel.

- Något sådant förslag finns inte. Vad som däremot är sagt är att vi måste se till så att de elever som verkligen behöver stöd får det, säger han.

Att lärarna känner oro inför de stora förändringar som är att vänta inom gymnasieskolan förstår han.

Gymnasieskolan på Gotland står inför en situation där man på grund av minskade elevkullar, inom loppet av tre år kommer att tappa cirka 40 miljoner kronor.

Efter att för några år sedan haft cirka 900 elever per årskull ska förvaltningen anpassa sig till en organisation med 500-600 elever per årskull.

Lärarna oroar sig för att kvaliteten försämras och att eleverna blir de som i slutändan drabbas.

Jan Holmquist menar att det blir politikernas vägval som avgör den frågan.

- Grundfrågan är vilka politiska beslut som fattas om utbildningsutbudet. Tycker politikerna att vi ska ha kvar dagens breda utbud är risken stor att kvalitén försämras, säger han.

Gotland är alldeles för litet för att ha så många program och inriktningar som den kommunala gymnasieskolan erbjuder idag, menar han.

- Dagens utbud kräver egentligen en befolkning på 200 000 invånare, säger Jan Holmquist.


"Är förstummad"
När det gäller gårdagens artikel upprörs han dock mest över uttalandena om att man inte skulle kunna säga sin mening utan risk för repressalier.

- Jag är förstummad. Självklart får alla fritt säga sin mening, jag vill själv att alla synpunkter ska komma fram. Det är förutsättningen för en bra debatt och dialog, säger han.

Alf Nilsson, stabschef vid gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, tillika tillförordnad förvaltningschef, reagerar också på detta:

- Det är ju en grundläggande rättighet att fritt säga vad man tycker. Jag har inte ett enda konkret exempel på någon lärare eller annan medarbetare i skolan som utsatts för repressalier på grund av att han eller hon yttrat sig offentligt. Och det vore ju oerhört om det hänt.


Planerat möte
Den 31 maj hålls ett sedan tidigare planerat möte där ledningen och lärarna fortsätter diskutera de kommande förändringarna inom gymnasieskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om