Inget går upp mot VM i bräus
Redan efter jul börjar Ulla Bergman se fram emot bräus-VM. Det finns nästan ingenting som går upp emot stämningen i Närs bygdegård när sorlet stiger.- Här är det ett sagolikt surr, säger Ulla.Och det är det där surret som är själva poängen med hela bräusspelandet, tycker Ulla och hennes lagkamrater från Etelhem.
- Och jag har varit med varenda år, berättar Stefan Karlsson från Lau.
Stefan Karlsson, Bo Lindström och Krister Nilsson hade en årsgammal VM-titel att försvara när de åkte till När i går. Dagen började bra och de var ganska självsäkra när de delade ut korten i omgången mot Källunge-laget med Ingemar de Flon, Arne Dahlman och Evert Ekelöf. När Källungegänget, som tränar i bygdegården varje tisdag, började plocka hem det ena sticket efter det andra sjönk inte det goda humöret, snarare tvärtom. Nu accelererade bara munhuggandet i stället. Nu är det vinna eller försvinna som gäller. Tar de inte hem den här omgången så åker de ut.
Det är den uppsluppna stämningen omkring bräus-borden som får Bertil Sandberg, Rune Jakobsson och Ulla Bergman att träffas för att spela bräus i Etelhem åtminstone en gång varje vecka och ladda upp för den årliga uppgörelsen i När. Bertil, Rune och Ulla har till och med tryckt upp särskilda lagtröjor som de har på sig varje år.
- Vi tröttnar aldrig! Det här har jag sett fram emot ända sedan jul, säger Ulla.
Men kortspelet i sig ger bridgespelaren Bertil Sandberg inte mycket för. Visst är det ett visst mått av skicklighet inblandat i spelet. Man bör vara taktisk när man hanterar de allra högsta korten spiten, dullen och bräusen.
- Men det här är egentligen inte ett spel, det är bara ett sätt att lägga kort, slår Bertil fast.
Etelhemslaget har haft en motig dag. De har förlorat de två första omgångarna. Missar de nästa omgång också så är de ute och får inte spela mer.
- Då får vi åka hem - och det vill vi inte, säger Ulla bestämt.
I årets bräus-VM deltog 41 lag. Det är något färre än i fjol, kan tävlingsledarna Micke Thorén och Jacob Larsson från När IF konstatera, men antalet tävlande lag har varierat under årens lopp. Och bräus-spelandet tycks inte vara på utdöende. Bräus spelas varje vecka i många socknar runt om på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!