"Inget man vill ha överst på skrivbordet"
Skolverkets krav på kvalitetshöjning av den gotländska skolan är till stora delar bara att glömma. I stället blir det en kvalitetssänkning, tror Peter Molin.- Det här är inget man vill ha överst på sitt skrivbord, säger han om buntarna med svarta scenarion.
Bekymrad. Sammantaget, skriver skoldirektör Peter Molin i konsekvensbeskrivningens sammanfattning, får sparkraven och anpassningarna "vittgående konsekvenser för kvalitet, utbud och likvärdighet".Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Nu blir det mycket svårt att fortsätta processen i samma omfattning, tror Peter Molin.
Regional tillväxt
Han ser på skolans utveckling inte bara ur ett pedagogiskt perspektiv, utan även som en faktor för regional tillväxt.
- Skolan måste vara ett attraktivt val för elever och föräldrar - och därmed en tillväxtfaktor för Gotland. Det måste vara övergripande, att erbjuda en likvärdig utbildning som kan bidra till att folk flyttar hit.
Peter Molin konstaterar att pengar och kvalitet förvisso inte är samma sak. Mycket av Skolverkets kritik handlade om rutiner och uppföljningar. Sådant går att arbeta med även med knappare medel, menar skoldirektören.
- Samtidigt måste vi ju se till att vi har tillräckligt med personal ute för att möta varje enskilt barns, varje enskild elevs behov.
Enligt konsekvensbeskrivningen riskerar 100 skolanställda att sägas upp.
- Jag tror inte det blir så många när vi är klara, men enligt reglerna måste vi ta med alla som ligger i fara för uppsägning.
Varslen ska läggas snarast, för att ge förvaltningen tid att hitta så bra lösningar som möjligt.
Kanske kan man lösa ut en del anställda så de kan gå hem i förtid? Peter Molin menar att man måste ta alla möjligheter till omställningsmedel och rekommenderar också att barn- och utbildningsnämnden äskar mer pengar från kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!