Inget matsnusk på Gotland

Matsnusket är utbrett bland krogarna i Kalmar visar en färsk undersökning. På Gotland däremot får krögarna beröm.

Foto:

Gotland2008-07-15 15:20

Hur säkert är det att gå ut och äta på restaurang på Gotland under sommaren?
-Vi har bra krögare här på ön, absolut, men det är klart att under sommaren och när det är rötmånad är det en ökad risk. Men man förutsätter att de som arbetar med det har bra kontroll.

På Gotland arbetar det vintertid fyra livsmedelsinspektörer. Under vår och sommar är de fyra och en halv.
- Men det är klart att vi också har semester. Under vår och sommar arbetar vi mest med att omgodkänna restauranger, när restauranger bytt ägare, men får vi en anmälan om misstänkt matförgiftning så åker vi självklart ut på en gång. Vi gör även andra kontroller.

För två år sedan infördes den nya livsmedelslagen som bland annat innbär att restaurangerna måste göra egenkontroller.
- Den nya lagen innebär att alla som hanterar livsmedel ska ha en egenkontroll bland annat gällande personalhygien, utbildning, temperaturer på frysvaror eller att det är rätt temperatur när mat serveras. Egenkontroller gjorde restaurangera själva förr också men nu är de utökade och det är verksamhetsutövarna som har det fulla ansvaret.

Upplever du att de gotländska krögarna följer den nya livsmedelslagen?
- Det är svårt att uttala sig om eftersom jag inte varit överallt men hos de jag har varit tycker jag att det verkar fungera. Det kan kanske vara svårt att leva upp till sina nedskrivna rutiner. Det enda sättet vi kan se om verksamhetsutövarna verkligen gör det är om deras checklistor, till exempel för temperaturer, är ifyllda men jag tycker ändå att det verkar fungera.

På Gotland har det under 2008, fram till dags dato, gjorts 211 besök, 25 inspektioner och 5 provtagningar. (Provtagningar sker efter en muntlig anmälan om misstänkt matförgiftning).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!