Inget natthärbärge men snabbare hjälp
Det blir inget natthärbärge för missbrukare och hemlösa på Gotland. Däremot kommer man att inleda ett nära samarbete med diakonicentret Ekorren, för att fler hemlösa ska få hjälp fortare.Det står klart sedan diakon Carl-Runo Löfsom drivit frågan om ett natthärbärge i flera årför första gången träffat kommunalråd Björn Jansson, ordförande i social- och omsorgsnämnden. Han menar att avgiftnings- och tillnyktringsenheten och socialjouren, som båda öppnar i vår, kommer att förbättra läget avsevärt.
I flera år har diakon Carl-Runo Löf kämpat för ett natthärbärge för Gotlands hemlösa. Exakt hur många de är vet varken Carl-Runo eller kommunen. Klart är att 25-30 personer kommer till diakonocentret Ekorren varje dag, för att exempelvis fika, duscha, tvätta kläder, sova en stund och kanske ringa samtal till olika myndigheter.
Vissa av dem är hemlösa, mer permanent eller tillfälligt. När natten kommer sover de om vartannat hos bekanta eller i trapphus, på offentliga toaletter eller någon annan tillgänglig plats.
<span class=MR>Fri från alkohol</span>
Det finns kommunala missbrukarboenden, men då måste personen vara fri från alkohol och droger och aktivt arbeta för att ordna upp sin tillvaro. Carl-Runo menar att det inte är alla som är i skick att klara de kraven. Att de först och främst behöver tak över huvudet och rena kläder på kroppen, innan de hittar kraft att också ta itu med sitt beroende.
Den tesen har han drivit i flera år, men med magert intresse från kommunens sida, säger han. Kommunen låter dock diakonicentret disponera fastigheten som Ekorren ligger i.
Sedan årsskiftet, då Carl-Runos idéer och de hemlösas situation uppmärksammades i medierna, har dock saker börjat hända.
Kommunalrådet Björn Jansson (s), ordförande i social- och omsorgsnämnden kontaktade Carl-Runo och i torsdags satte de sig ner för att diskutera. Med på mötet var också domprost Ove Lundin och Marika Gardell, chef för Gotlands kommuns missbrukarvårdsenhet.
<span class=MR>Inget natthärbärge</span>
Carl-Runo Löf är glad att han äntligen fått möjlighet att tala med ansvarigt kommunalråd, även om det efter mötet står helt klart att kommunen inte tänker medverka till något natthärbärge.
Nej, vad gäller det har vi inte kommit närmare varandra på något sätt. Det var väl väntat, men det är ändå positivt att vi mötts och öppnat en dialog. Förhoppningsvis får vi en bättre kontakt och ett bättre samarbete nu, säger Carl-Runo.
Björn Jansson står alltså fast vid sin ståndpunkt: det blir inget natthärbärge utan krav på nykterhet.
Vi har haft sådana boenden tidigare, men avvecklat dem eftersom det blivit så mycket stök och bråk.
Gotlands kommuns policy är alltså att man måste ställa upp på nykterhetskraven om man vill få hjälp.
Vill man ha en bostad och vara delaktig i att förändra sitt liv, då har vi bostäder att erbjuda.
När GA talade med Björn Jansson i december sade han att han inte hade uppfattat att situationen var lika omfattande som Carl-Runo menade.
Har den bilden förändrats efter mötet?
Nej, egentligen inte. Det finns människor som sover ute någon natt. Det händer, så är det, men jag vet fortfarande inte hur många de är, säger Jansson.
Han menar att det ofta handlar om personer som druckit och inte kan ta sig hem, eller personer som bott på "kravboende" men inte klarat av att vara nykter och därför avvikit.
Ibland omhändertas de av polis eller sjukvård, ibland kan missbrukarvårdsenheten fånga upp dem igen. Ibland händer det dock att någon faller mellan stolarna och "försvinner"...
<span class=MR>Närmare samarbete</span>
Ofta är det dem Carl-Runo kommer i kontakt med på Ekorren. Vid mötet bestämdes att han nu kommer att ha ett närmare samarbete med kommunen och informera om situationer vartefter de uppkommer. Förhoppningen är att fler ska få hjälp snabbare.
Det vore intressant att se om det är några vi missat och om vi kan fånga upp dem. Det är inte lätt för oss att ha koll i trappuppgångar och på toaletter. Det är bra om det finns andra som gör oss uppmärksamma på människor som inte har någonstans att sova på natten, säger Jansson.
Kommunen har även en liknande dialog med Pingstkyrkan.
<span class=MR>Avgiftning och socialjour</span>
Björn Jansson lyfter också fram två planerade åtgärder som är tänkt att väsentligt förbättra kommunens möjlighet att fånga upp missbrukareäven de som inte har något eget boende.
I vår öppnar en avgiftningsenhet med fem vårdplatser, i samarbete med psykiatrin och socialtjänsten.
Den ska även byggas ut med en tillnyktringsenhet under 2005. Enheten beräknas kosta 7,6 miljoner kronor om året.
Den 1 maj införs också en socialjour nattetid. En person kommer att finnas på plats i polishuset.
Det är två saker vi vill prova som känns mer angelägna än ett kravlöst härbärge. De kommer att förbättra våra möjligheter att klara akuta situationer.
I vår kommer också kyrkorådet och social- och omsorgsnämnden att diskutera ytterligare samarbetsformer, Ekorren och olika aktiviteter som kan förbättra situationen.
Ser framåt. Social- och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson (s) säger fortfarande nej till ett natthärbärge. Däremot sätter han stort hopp till missbruks- och tillnyktringsenheten och socialjouren som startar under våren.
Kontakt. På Ekorren har telefonen gått varm sedan nyåret, då de hemlösas situation och diakon Carl-Runo Löfs tankar om ett natthärbärge uppmärksammades i media. I torsdags träffade han för första gången social- och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson. Något natthärbärge blir det inte däremot en direktdialog som ska ge fler hjälp snabbare.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!