Dagen efter larmet om bakterier i dricksvattnet i Visby, kördes tankbilar med reservvatten till Visby lasarett, och under måndagen började vatten att köras ut till äldreboenden och förskolor.
– Det har varit viktigt att underlätta för sådana verksamheter som har betydligt viktigare arbetsuppgifter än att koka vatten, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Regionens linje har varit att prioritera samtliga samhällsviktiga verksamheter, såväl offentliga som privata.
– Det är en fråga om resurser och det finns såklart olika sätt att hantera det. Baserat på andra kommuner vi haft kontakt, gör vi på Gotland i vissa hänseenden. Det finns kommuner i Skåne där man inte kör ut vatten till verksamheterna utan de får hämta själva.
Beskedet till allmänheten är att det går bra att ta vatten från kranen förutsatt att man först kokar det, för att kunna dricka eller använda i matlagning.
Enligt Susanne Bjergegaard Pettersson lär det inte bli aktuellt med nödvattentankar till allmänheten så länge det finns kommunalt vatten att tillgå.
– Om du har vatten i din kran hemma och kan koka det, anser vi inte att det är en större ansträngning än att hämta vatten på ett tappställe eller köpa i en butik.
– Det är en logistisk fråga också. Om vi till exempel ställer en vattentank på Östercentrum, då dyker det upp annan problematik som hur tillgängligt det är för alla som kanske har svårt att gå eller ta sig dit, fortsätter hon.