"Inget pekar på att vi inte får fortsätta"

- Den här utposten är av vitalt intresse. Det är inte för intet man har kallat Gotland för "ett hangarfartyg i Östersjön".Det säger Mats Hansson, enhetschef på F 17 Gotland, en verksamhet som inte tycks hotat av ett förändrat försvar.

Flygvapen. För drygt fem år sedan investerades 23 miljoner kronor i en 7 000 kvadratmeter stor ny uppställningsplatta på F 17 Gotland. "Ett hangarfartyg i Östersjön" har de militära landningsmöjligheternas Gotland kallats.Arkivfoto: Ulf Glimfalk

Flygvapen. För drygt fem år sedan investerades 23 miljoner kronor i en 7 000 kvadratmeter stor ny uppställningsplatta på F 17 Gotland. "Ett hangarfartyg i Östersjön" har de militära landningsmöjligheternas Gotland kallats.Arkivfoto: Ulf Glimfalk

Foto: Glimfalk Ulf

Gotland2009-01-31 04:00
Flygvapnet har funnits på ön sedan 1950-talet och är en av få kvarvarande militära verksamheter på Gotland. Visbybasen finns sedan 2002 under Blekinge flygflottilj F 17, vars främsta uppgift är att utbilda och träna Jas-piloter och värnpliktiga.
F 17 Gotland har nio anställda på en militär flygplats i norra delen av Visby flygplats och bedriver främst flygunderhåll, i huvudsak av flygvapnets egna plan, men även exempelvis Kustbevakning och polis. Flygplatsen hanterar årligen runt tusen starter och landningar.
F 17 G utför också signalskydd, "inre och yttre säkerhetstjänst" och meteorologiska uppgifter åt försvaret och SMHI. Verksamheten bedrivs året runt, för att alltid kunna erbjuda alternativa landningsmöjligheter vid flygning vid osäkra väderförhållanden.
Efter att ha läst försvarsmaktens underlag känner flottiljens enhetschef Mats Hansson ingen större oro.
- Inget pekar på att vi inte kommer att fortsätta här ute. Vi kanske inte är stora till volym, men vi utför saker som har stor betydelse för resten av landet.

Rolf K Nilsson
Gotland nämns på två ställen i underlaget. Som ett av de övergripande målen anges vara att "Gotland ska kunna förstärkas och nyttjas för basering av stridskrafter".
- Det betyder i stort sett bara att man ska kunna skicka dit enheter om det skulle behövas, säger Rolf K Nilsson, gotländsk moderat ledamot i riksdagen och försvarsutskottet.
Han hoppas på en förstärkning av militär närvaro på Gotland och vill poängtera att bilden av Sveriges framtida försvar är långtifrån färdigskissad.
- Detta är bara en aktör som kommit med sitt inspel till Försvarsdepartementet. Många ska tycka och det färdiga förslaget till regeringen kommer inte förrän den 17 mars. Sedan ska det igenom riksdagen också.

Marinen
Om marinen skriver försvarsmakten: "Alternativa baseringsmöjligheter vidmakthålls på dagens platser, för prioriterade områden runt Gotland, Öresund, Kattegatt och Skagerack." Bevakningsbåten HMS Djärv utgår från Fårösund och bemannas av tre officerare och åtta värnpliktiga.
Sjöinformationskompaniets chef Magnus Thorn ser inget hot.
- Jag tolkar formuleringen som att hamnen får vara kvar, med dagens förmåga och kapacitet.
Sjöinformationskompaniet i Visby bemannas av 16 anställda och 12 värnpliktiga och är redan sedan tidigare föreslagen att avvecklas under 2010, för att bli en del av en samverkansenhet.
- Hur många som blir kvar vet vi inte, men vi blir färre anställda och de värnpliktiga försvinner, säger Magnus Thorn.
Fotnot: GA sökte i går kommunalråden Eva Nypelius (C), Lars Thomsson (C) och Björn Jansson (S), utan resultat. Riksdagsledamot Christer Engelhardt (S) hade inte tagit del av utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!