Inget pridefirande på Gotland

I Stockholm pågår Europride för fullt med fester, seminarier och parader. Men på Gotland ser programmet desto tunnare ut.– Generellt tror jag att många hbt-personer åker till fastlandet och festar, det är lättare där du kan vara anonym, säger Anna-Maria Bauer, ordförande för RFSL på Gotland.

Foto:

Gotland2008-07-29 07:15

Anna-Maria Bauer flyttade till Gotland från Stockholm för nio år sedan. Hon behövde byta miljö och att det blev Gotland var mest en slump. Hon hittade ett hus i Klintehamn som stod tomt och beslutade sig för att flytta hit.
– Men jag är väldigt, väldigt kär i Gotland. Det känns greppbart, en lagom stor kommun helt enkelt.     

Anna-Maria Bauer har varit ordförande på RFSL på Gotland i snart tre år och berättar att de är ett hundratal personer som engagerar sig för hbt-rörelsen här på ön. Hon säger att det finns en hel del hbt-personer här på Gotland, men att de är svåra att hitta.

Många bor på landsbygden och lever ganska isolerade. Anna-Maria Bauer berättar att det är betydligt lättare att vara en hbt-person i en storstad.
– På en liten ort kan du inte välja på samma sätt vilka du vill umgås med. Spektrat av olika personer är mycket mindre. Även om alla typer finns här, kan du inte välja bort människor på samma sätt som i en storstad.

Hon fortsätter med att säga att det på Gotland är svårt att avvika från normen. Dessutom krånglar ö-läget till det då man inte lite raskt kan åka någon annanstans. Här är man hänvisad till det umgänge man har och därför flyttar många hbt-personer härifrån.

Fick motta hotbrev 

Men Anna-Maria Bauer säger att det rent generellt inte finns någon hotfull stämning på Gotland, utan mest att man tänker att hbt-personer är konstigt folk. Hon berättar att gotlänningar har en större acceptans mot ”konstigt” folk överlag, då de har sett stockholmare som far runt och beter sig och gör knäppa saker.

Hon säger dock att det finns personer på ön som inte uppskattar folk som sticker ut.
– Jag läste här om dagen att en polis sagt att det inte finns några hatbrott här på Gotland. Men det är inte riktigt sant. Det är klart att det finns, både mot hbt-personer, olika politiska företrädare och mot invandrare. Mot alla som sticker ut helt enkelt.

Anna-Maria Bauer berättar vidare att det finns en hel del ”smånassar” här på Gotland, men även en del vanliga sofistikerade medborgare som har samma tänk. Inför förra valet 2006 fick hon till exempel motta ett hotbrev.
– Det var några som var kryssade på en lista på folk som skulle avlägsnas. Man hängde ut mig som sexuellt avvikande, fast inte med den terminologin, på en valsedel. Även andra blev uthängda, som invandrare, som helt enkelt skulle bort.

Händelsen polisanmäldes, men ärendet blev nerlagt då det inte gick att hitta avsändaren. Annars berättar hon att RFSL på Gotland samarbetar med gaystudenterna på högskolan där de åker ut i skolorna och informerar både lärare och elever om hbt-personer. De brukar även anordna fester och seminarier tillsammans.

Hoppas på pridepark i Almedalen
Men tyvärr finns det numera ingen gayklubb på ön. Anna-Maria Bauer berättar att två tjejer höll i en klubb som hette klubb feber för några år sedan. Hon säger att den funkade bra på sommarmånaderna, då många tyckte att det var hippt. Men sen när säsongen var över, dalade intresset hos både besökare och arrangörerna.

Hon har dock inte gett upp hoppet om en hbt-vänlig klubb på ön.
– Det skulle behövas ett pridemärkt ställe. Det behöver inte vara mer än att det finns en pride-flagga på dörren, så att man vet att där är det tillräckligt högt i tak. Vi måste lägga oss på ett normalläge.

Inom några år hoppas Anna-Maria Bauer också att det ska finnas en pridepark i Almedalen. Att RFSL under en helg på sommaren ska kunna hålla föreläsningar, seminarier och fester på Gotland. Hon säger att det inte skulle vara på ett stockholmskt sätt utan något som skulle passa den gotländska mentaliteten.
– Det där med glitter, glamour och discokulor finns redan i Stockholm, här kan man kanske satsa på något annat som passar gotlänningar bättre.

Hissar pridflaggan i Klintehamn 

Men än så länge är det alltså inte mycket till pridefirande här på ön och Anna-Maria Bauer säger att hon ska fira Pride genom att bara ta det lugnt
– Jag ska ta min första semestervecka på väldigt, väldigt länge och jag ska inte göra någonting. Jag ska titta på film, läsa böcker och påta i trädgården. Men jag ska så klart hissa en prideflagga i trädgården.

Fakta: hbt-personer

Hbt-personer är en förkortning av homo, bi, trans och ett samlingsbegrepp för dessa grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!