"Klimatneutral, som det så fint heter nu för tiden."
Nästan varenda gång Sören Larsson, ordförande för den handelsförening som äger Närbodi, tar ordet klimatneutral i sin mun kommer det där tillägget. "Som det så fint heter nu för tiden".
Den som inte förstår sammanhanget kanske misstänker att ordförande Larsson raljerar. Det gör han inte. Nyligen klubbade han och föreningen igenom en investering på 1,5 miljoner kronor i klimatsmart teknik.
– Ja, man vill ju hänga med i utvecklingen och visa att vi härute kan vi också, säger Sören Larsson när GT besöker mataffären i När.
Det började i våras, då solcellspaneler monterades på butikens tak. I höst ska belysning, kylar, frysar och annan föråldrad teknik som slukar mycket energi ersättas. Klimatinvesteringen är nästa logiska steg efter den utbyggnad som skedde för fyra år sedan, då Närbodi växte med 120 kvadratmeter.
– Det har gått bra för butiken under många år nu. Därför har vi råd att göra den här typen av satsningar, som är ganska stora för en liten butik på landsbyggden, säger Sören Larsson.
Närbodi är anslutet till ICA, men ägs alltså av en ideell förening.
– Vi är lite obstinata, gör som vi vill. Vi tjänar pengar, men ser till att investera det i verksamheten, säger Sören Larsson.
Egentligen är det inte så mycket att orda om, det här med att butiken ska bli klimatsmartare, verkar ordföranden tycka.
– Det är ingen stor uppoffring. Vi får lägga lite pengar i början, men det får vi igen genom lägre elkostnader i framtiden, säger han.
Finns det någon certifiering ni siktar på? En fin dekal vill man väl ändå ha för ansträngningen? Så att det syns att man hänger med i utvecklingen.
– Nja, det vet jag inte.
Andra affärer skulle nog unna sig lite skryt.
– Det spelar inte så stor roll om folk får veta eller inte att det här är något vi jobbar med. Solcellerna syns ju från vägen. Det får räcka.
Den av Närbodis klimatsatsningar Sören Larsson helst pratar om är el-hyrbilen som står parkerad utanför butiken sedan i våras – ett samarbete med hyrbilsfirman E-go och utvecklingsbolaget Virudden i När.
– Vi hade ganska låga förväntningar på det där, men det har fallit oerhört väl ut. Bilen har varit uthyrd flera dagar i veckan under sommaren. Många verkar tycka att det är ett bekvämt sätt att ta sig hit eller härifrån. Man kan ju ta bilen här och lämna den i Visby, och omvänt.
Men vad har butikspersonalen att säga om den pågående miljöomställningen? Susanne Ahlstedt, på språng mellan kassan och lagret, ger en tumme upp i farten. GT:s besök sammanfaller nämligen med en varuleverans.
– Det är bra med den här miljösatsningen. Det visar att vi hänger med i utvecklingen, säger hon.
På vägen ut genom kassan kommer Sören Larsson på något.
– Ja just det. Dem bytte vi också ut nyligen. De nya kassorna drar betydligt mindre el än de vi hade tidigare. Så är de ergonomiska, som man säger nu för tiden.
I fjol fyllde den lilla föreningsägda butiken i När 70 år. Och Sören Larsson, han har varit ordförande "på tok för länge", som han uttrycker det själv. Modeorden har kommit och gått under åren, och fler lär komma.
Ordförande Larsson välkomnar dem. Ute på parkeringen, mellan elbilen och bensinpumpen, får han något eftertänksamt i blicken.
– Ännu har vi plats för utbyggnad. I framtiden ... Man vet ju aldrig vad som händer, det är ju det som är så spännande med den. Framtiden, säger han med barnslig förtjusning.