Inget toalettavfall ska ut i Östersjön
Rederi AB Gotland gör nu ytterligare satsningar för en mer miljövänlig trafik.Nästa månad kommer man att börja pumpa allt avloppsvatten från färjorna i Gotlandstrafiken till reningsverket i Visby istället för att släppa ut det i havet.I framtiden kan det också bli aktuellt att bygga gasdrivna båtar.
Foto: Söderlund Tommy
De stora färjorna har reningsanläggningar ombord som renar avfallet och sedan släpper ut avloppsvattnet i havet.
- Nu håller vi på att lägga nya rör till reningsverket i Visby så att vi ska kunna pumpa avloppsvattnet dit. Det räknar vi med att börja med under april månad, säger Anders Larsson, teknisk chef vid Gotlandsbolaget. Vi kommer att fortsätta med reningen ombord, men istället för att släppa ut det i Östersjön lämnar vi det till reningsverket. Gotlands kommun vill ha mer vatten i avloppssystemet så det blir bra även för dem, fortsätter han.
20 000 kubikmeter
Det handlar om mellan 17 000 och 20 000 kubikmeter avloppsvatten per år som Gotlandstrafikens färjor nu kommer att tillföra reningsverket för ytterligare rening.
- Även de kryssningsfartyg som går i fast trafik på Gotland brukar lämna sitt avlopp i Visby. Men där handlar det om kapaciteten i land, att man måste kunna lämna stora mängder på kort tid.
Snart hoppas Gotlandsbolaget också kunna börja använda en ny bottenfärg, en färg som inte bara är tennfri utan även kopparfri.
I dag är den godkänd i Nordsjön och Oceanerna och Anders Larsson hoppas att Kemikalieinspektionen ska godkänna färgen för användning i Östersjön nästa år.
Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att försöka påverka nästa upphandling av färjetrafiken så att färjorna drivs med gas i stället för tjockolja.
Gasdrivna färjor
- Vi ligger långt framme där. I dag är det inte tillåtet med gasdriven passagerartrafik i Sverige på grund av brandrisken, så det ska fram ett nytt regelverk. Och nuvarande fartyg går inte att köra på gas, men vi tittar på alternativet inför nästa upphandlingsperiod och byggandet av nya båtar, säger Anders Larsson. Vi tror på gas, och att det kommer att bli nödvändigt i framtiden. Men då krävs också en tankstation för naturgas i Visby hamn.
Tjockoljan försvinner
Det så kallade svaveldirektivet kommer att leda till att tjockoljan försvinner som bränsle 2015.
- I dag är det tillåtet med bränsle med 1,5 procent svavel, nästa år sänks gränsen till en procent och 2015 till 0,1 procent. Och så lågt kan man inte komma med tjockolja. Det gör att alla ska köra på diesel och då kommer priset att gå upp rejält. Därför tror vi på gas som ett ekonomiskt alternativ. Det innehåller inget svavel och minskar koldioxidutsläppen med tjugo procent. Och man kan blanda biogas och naturgas ganska fritt. Så jag hoppas biogastillverkningen på ön kommer igång snart, säger Anders Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!