Inget totalstopp för vindkraft inom fyra mil från försvarets anläggningar
Varje fall bedöms för sig. Någon generell stoppzon för vindkraftsutbyggnad inom en fyramilsradie omkring militära anläggningar finns inte.
Cecilia Häckner vid Försvarshögkvarterets produktionslednings infrastrukturavdelning förnekar besämt att det kommer att etableras ett större stopp för vindkraftsutbyggnaden på Gotland. Någon spärrad zon fyra mil omkring olika försvarsanläggningar finns inte.
- Fyra mil skulle inte ha kommit ut. Det är enbart en utgångspunkt i ett utredningsarbete om militärflygplatser. Den utredningen skall vara klar sista september, innan dess kan vi inte säga någonting om dess resultat.
- Vi gör en analys av varje projekt för sig när remissen skickas in. Problemet har varit att kommunerna i många fall har missat att skicka in remisser så att vi inte har fått yttra oss.
Försvarsmakten kräver remisser om alla planerade höga objekt (över 20 meter utanför tätort och över 50 meter i tätort) över hela landets yta för att kunna göra en bedömning.
För de tre anläggningar som nämnts skulle omfattas av fyramilsspärren på Gotland råder ur Försvarets synpunkt helt olika förutsättningar.
Visby flygplats
Den utredning som pågår omfattar militära flygplatser och vilken påverkan som den ökade etableringen av vindkraft medför för flygsäkerheten. Visby flygplats är inte militär även om den också används av militärflyg men den finns inte med i utredningen.
- Rent juridiskt är vi inte sakägare utan det är Swedavia, gamla Luftfartsverket. I så fall får vi göra en överenskommelse med dom om våra intressen.
I avvaktan på att utredningen skall bli klar bevakar Försvarsmakten en bedömd yta för hinderfrihet vid militärflygplatserna i en cirkel med radien 40 km över land och 65 km över vatten med flygplatsen som nollpunkt.
Väderradarn på södra ön
För denna gäller internationella riktlinjer.
- Här är det stopp för vindkraft inom fem kilometer samt ett analysområde om 5-20 kilometers radie då man måste göra en teknisk analys på varje vindkraftverks störningar på väderinformationen.
Cecilia Häckner framhåller vindkraftparken i Mästermyr i väderradarns närområde som ett exempel på att det inte råder något totalstopp. Där godkändes de tio verken enligt det av tre förslag med lägst tornhöjd.
FRA:s anläggning i Ljugarn. För denna typ av spaningsanläggningar blir det svårare att få besked om vad som gäller. Här råder nämligen sekretess så om det blir negativt besked blir det utan motivering.
- Vi har flera olika typer av tekniska system. Men det är bara väderradarn (som man har tillsammans med SMHI) som inte omfattas av sekretess.
- Vi gör analyser på allt som kommer in, det finns beräkningsprogram i datasystem.
Så Cecilia Häckners råd till de som planerar att etablera vindkraft är att skicka in områdets brytkoordinater samt en karta för bedömning. Med detta som underlag gör Försvarsmakten en översiktlig analys om det finns konflikter med totalförsvarets intressen inom området.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!