Inget vårbruk i sikte

Gotland2006-03-29 06:00
Svarta plogfåror sticker upp ur snön på åkrarna i Näs. Lite vårkänning får man allt trots att vinden viner iskall. Men efter bara någon halvtimme piner snöstormen om öronen när vi står och ser på kalvarna.
Många vårtecken har man läst om i tidningen men jag har ännu inte läst om staren har kommit eller ej. Men jag tänker att jag säkert har missat detta och att det är en "staräur" som drabbar oss den här dagen.
De första kalvarna som föddes för ett par månader sedan har spring i benen och har vuxit till sig så bra att de vill ut i hagen. Så vill deras mödrar trots att hagen ännu ligger under snö. Men det syns i deras ögon när de står där och blickar ner mot havet.
Men, men - vi har ett Jordbruksverk som bestämt hur länge de ska tvingas vara under tak. Inte så lätt att förstå kanske, om man är ko.
Något vårbruk är dock ännu inte i sikte och bönderna kan ännu ägna några veckor åt andra saker. Gå på möten till exempel.
- Du skulle ha varit med på mötet häromdagen. Då hade du kunnat skriva en hel sida i tidningen. Det var rena rama Ronecabarén, sa en fårägare.
Det handlade om information från länsstyrelsen, om hur man märker fåren och hur de ska föras in i djurjournalen.
- De ska skrivas in som "tillfälligt ute" det är inte så lätt att springa där med journalen varenda gång de kommer ut. Och vilket produktionsnummer den fastigheten har som de har gått till.

Visst kan man skoja om saker men alla tyckte inte det var så kul. Med de EU-regler som gäller nu kan man få hela stödet indraget för det minsta fel i journalen och nu har alla fått information om att kontrollanterna kommer utan förvarning.
- Bonden kan också vara tillfälligt ute och det är inte så lätt att veta var han befinner sig. De kan få komma både tre och fyra gånger innan han är anträffbar. Undrar vad detta kostar staten? Undrade samma fårägare.
Det kan inte vara lätt att jobba på länsstyrelsen och veta alla svar på frågor som kommer. I vilket öra märket ska sitta eller om det ska vara ett i varje?
Jag försöker skriva revy och någon brist på uppslag fattas inte. Det gäller bara att få till det. Många tips handlar om statens regler eller kommunens beslut.
En sjöman som har utbildning i rökdykning och svetsning, så kallade "heta jobb", som duger på samtliga rederier i hela världen måste ändå gå särskild utbildning om han ska jobba på någon av färjorna som drivs av den svenska staten.
Och en av de få utbildningar, som Gotlands kommun ger på Säveskolan, som ger jobb direkt, är energiprogrammet. Om inte eleverna där får jobb på Destination Gotland så får de jobb på något annat rederi. Men kommunen vill lägga ner utbildningen för att den kostar för mycket. Hur mycket kostar det sen, när ungarna går arbetslösa efter utbildningen, undrar en förälder.

Vår vackra fasanhöna med sin tupp går och sprätter i den sista fågelmaten under fågelbordet. Månne det räcker med fågelmat nu? I trädgården skymtar lite gräs och snödropparna tittar fram. Kanske de hittar en och annan liten insekt som har vaknat till liv. En svartmyra har hittat in i vårt sovrum i alla fall, ett vårtecken så säkert som något.
Ett tecken på att hösten nalkas är när traktorerna börjar rulla ner till silon i Ronehamn. Jag kommer att sakna det när den tiden kommer. Det blir tyst här i vår trädgård.
Årsmöten och informationsmöten är avklarade inför vårens och sommarens arbete. Alla priser som delas ut vittnar om driftiga företagare inom lantbruket. Bröderna Hermansson i Havdhem hör till dem som planerar och jobbar hårt i sitt företag. De är bara två inom kåren som tror på framtiden och ser positivt på sitt arbete. Det finns många fler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om