Ingrid, 91: "Vi gamlingar har blivit akterseglade"

91-åriga Ingrid Vistrand är inte glad över att regionen slutade ge ut tryckta busstidtabeller. "Helt tokigt för oss som inte har smartphone eller dator", säger hon.

91-åriga Ingrid Vistrand kliver ofta på stadsbussen från sin närmaste hållplats på Stenkumlaväg. Men inte nog med att hon anser att tidtabellen på stolpen sitter för högt upp – nu har regionen också slutat med tryckta tabeller för tillfället.

91-åriga Ingrid Vistrand kliver ofta på stadsbussen från sin närmaste hållplats på Stenkumlaväg. Men inte nog med att hon anser att tidtabellen på stolpen sitter för högt upp – nu har regionen också slutat med tryckta tabeller för tillfället.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-09-08 06:04

Ingrid Vistrand bor ett stenkast från Ica Wisborg i södra Visby och tar några gånger i veckan stadsbussen när hon ska runt på sina ärenden. Men vid 91 års ålder tryter ibland minnet och då blir det svårt att hålla koll på om bussen kommer fem i eller fem över eftersom det under pandemin inte funnits några tryckta tidtabeller att få tag i på bussen.

– Vi är en rätt stor hop med gamlingar som blivit akterseglade här. Alla måste ju åtminstone kunna få reda på när bussen går. Vi är ännu många som inte använder vare sig smartphone eller dator, säger hon när hon stannat till med rullatorn vid hennes busshållplats på Stenkumlaväg.

Under sommaren blev hon varse att regionen slutat dela ut tryckta tidtabeller på bussen.

– Busschauffören talade då om att det bara fanns tabeller kvar på busstationen. Jag tyckte det var märkligt att man ska behöva sätta sig på bussen och åka med den bara för att få tag i en tidtabell.

Väl på busstationen fick hon en tryckt version, men dess giltighet gick ut nyligen.

– Och nu är vi utelämnade, konstaterar Ingrid Vistrand.

Bristen på tabell blev extra kännbar eftersom Ingrid Vistrand har svårt att läsa den turlista som sitter på stolpen vid hållplatserna.

– Tavlorna sitter alldeles för högt upp för oss gamlingar om man är krokig och hopsjunken. Kostar man på så mycket pengar på busstrafiken borde man ju rimligen se till att folk kan använda den, säger hon och syftar på både tidtabeller och annat för tillgängligheten.

Några gånger per år har hon möjlighet att boka färdtjänst, men i övrigt är stadsbussen hennes främsta färdmedel.

– På nåder har jag fått några färdtjänstresor per år. När jag ska till tandläkaren måste jag begära färdtjänst så jag inte kommer för sent, då har jag inte råd att chansa på busstiderna.

Från Region Gotlands kollektivtrafikenhet meddelas det att den fysiska busstidtabellen inte alls är permanent borttagen. Den är pausad på obestämd tid på grund av pandemin.

– Coronatiden har gjort att vi haft stora förändringar i trafiken med kort varsel, och då skulle det bli väldigt illa att gå ut med en tidtabell som vi kanske inte kan hålla. Inget beslut är taget om att fysiska tidtabeller är slut för all framtid, säger kollektivtrafikchefen Jyrki Vainio.

Men trenden i samhället lutar åt att papperstabeller är på väg bort, menar han.

– Gotland är ett av få ställen i Sverige som fortfarande har kvar tryckta tidtabeller över huvud taget. Att man övergår till den digitala världen beror mycket på att kollektivtrafiken är föremål för snabba förändringar.

– En tryckt tidtabell blir statisk och går inte att ändra på. Utgår någon då från en tidtabell som inte stämmer får vi en missnöjd resenär.

För alla som inte har dator eller en smart telefon har han dock en lösning på problemet.

– Det går alltid att höra av sig till oss och be oss trycka ut den linje eller sträcka man vill ha, det kan vi alltid ordna.

Jyrki Vainio ger även detta tips till den som har svårt att läsa eller se tidtabellen vid hållplatsen.

– Då kan man höra av sig så postar vi tidtabellen i ett kuvert. I övrigt ska man veta att det i dag är väldigt få regioner i Sverige som ens har tidtabellen kvar på stolpar, oftast står där bara en hänvisning till en hemsida. Det är en utveckling som hela samhället är på väg mot, och tyvärr finns det alltid några som kommer i kläm i de sammanhangen.

Busstrafiken

Både de tryckta tidtabellerna och möjligheten att köpa biljett på bussen är satta på paus under pandemin.

Bussbiljetter kan köpas fysiskt på Visby busstation och hos fem ombud på ön. I övrigt hänvisar Region Gotland till hemsidan www.gotlandbiljett.se samt appen "Gotlands kollektivtrafik" för biljettköp.

Personer över 65 reser rabatterat medan resenärer som fyllt 80 år åker avgiftsfritt i både landsbygdstrafiken och stadstrafiken. Även alla under 20 år reser avgiftsfritt tack vare Bussiga kortet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!