Ingvar Carlsson inviger fenomenal storsatsning

I morgon avfyrar förre statsministern Ingvar Carlsson startpistolen och Fenomenalens storsatsning "Sport & vetenskap" är invigd. I traditionell Fenomenalen-anda kan sedan besökarna med alla sinnen ta in intryck från sportens fantastiska värld. Utställningen är som idrotten ­ en blandning av lek och allvar.

Gotland2003-06-06 04:00
Reaktionen testar man på en speedwaymotorcykel, där det gäller att vara startsnabb. Man kan även hoppa, se hur fort man kan springa, testa sina talanger som fotbollsdomare, pröva balanssinnet och mycket annat.
"Sport & vetenskap" är en utställning som intagit hela Fornsalen ­ till och med Bildstenshallen. De gamla bildstenarna berättar om hur människan med lek utvecklade talanger med spjut och yxor, färdigheter som sedan kunde användas när det blev blodigt allvar.
Utställningen berättar även om antikens Grekland, där de olympiader hölls som format dagens moderna friidrott.
<span class=MR>Ribban på 6,14</span>
Den moderna friidrottens allra främsta prestationer, världsrekorden, finns åskådliggjorda på Fornsalens gård. Ribban vid stavhoppsgropen ligger på 6,14 (Sergej Bubka). Över gården kan man även följa banan för rekordstöten i kula ­ 23,12 m för män (Randy Barnes) och 22,63 för kvinnor (Natalia Lisovskaya). Här finns även höjdhoppare som tar sig över rekordhöjden (2,45 för män ­ Javier Sotomayor, och 2,09 för kvinnor ­ Stefka Kostadinova).
Eftersom många av världsrekorden är gamla finns funderingar om människan redan passerat sitt maximum. Och flera av de elitidrottare som intervjuats inför utställningen tror att toppen är nådd.
Då är det intressant att påpeka naturlagarnas betydelse för idrotten. Gravitationen till exempel ­ hade Sergej Bubka gjort sitt rekordhopp på månen hade han hoppat 11,90 ­ förutsatt att rymddräkten inte hindrat honom. Utställningen har för övrigt en testavdelning där man själv kan hoppa och få resultatet omräknat efter förhållandet på månen.
<span class=MR>Kroppen i centrum</span>
Kroppen är idrottarens främsta redskap, och "Sport & vetenskap" är en utställning som sätter människan i centrum. På en monitor kan man se ett hjärta arbeta, man kan mäta sitt eget EKG, komponera en näringsriktig måltid och mäta sitt BMI.
Lite för sig själv finns en skamvrå med sportens baksida ­ fusket. I små lådor kan man se anabola steroider, Epo, tillväxthormoner, amfetamin och mycket annat som idrottare tar till för att förbättra resultaten. "Dopning är fusk" är en devis som pryder en av väggarna.
Utställningen presenterar även delar av det samarbete Idrottshögskolan har tillsammans med Karolinska sjukhuset för att påvisa behovet av motion. Problemet med övervikt bland yngre blir allt större, och idrottsprofessorerna Björn Ekblom och Lars-Magnus Engströms uppmaning "Rör på dig 30 till 60 minuter om dagen" förkunnas med stora bokstäver.
Det äldsta gotländska inslaget i utställningen är en stenvarpa från 2000 f kr, hittad i en grav vid Hau i Fleringe. Att den lilla stenen är en varpa är Gun Westholm vid museet övertygad om.
­ Den ser precis ut som de flisvarpor som användes under 1800-talet, säger hon.
Utställningen visar sex varpor, bland annat en från 1200-talet som hittades inmurad i Ekeby kyrka.
I den gotländska avdelningen finns även en rad bilder av Masse Klintberg, i vars bildskatt från början av 1900-talet även bilder av gutniska lekar ingår.
<span class=MR>100-årsjubileum</span>
En av anledningarna till utställningen "Sport & vetenskaps" tillkomst är att Riksidrottsförbundet i år fyller 100 år. En av medarrangörerna är Gotlands idrottsförbund som i en egen avdelning ­ inramad av en mur som ska föra tankarna till Gutavallen ­ hyllar de gotländska idrottsledarna. Under parollen "Utan eldsjälar ingen idrott" presenteras ett flertal idrottsledare. GI har även räknat ut, att öns 2 500 idrottsledare i snitt lägger ner 40 timmar i veckan på sitt intresse. Det motsvarar 400 helårsarbeten, eller omräknat i pengar ­ en insats värd 95,2 miljoner kronor.
Även GI:s avdelning innehåller lite kuriosa, bland annat den pärkboll som användes vid uppvisningen under OS i Stockholm 1912. Bakom glas och ram finns även Mattias Sunneborns guldmedalj från inomhus-EM i Stockholm 1996.
Under RF:s jubileumsår håller GI fyra jubileumstävling. De två första, Krullis Cup och Lillkorpen, är redan avklarade. Närmast på tur står Stångaspelen.
Utställningen "Sport & vetenskap" pågår till och med 15 januari 2004.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om