Med Grythyttan och den danske restaurangen Noma som inspiration finns en vision om att starta en högre restaurangutbildning på ön i framtiden. Konceptet blir ”jord till bord” och innebär att restaurangnäringen jobbar nära den lokala produktionskedjan. Det är samverkansprojektet Sustainable Plejs som ligger bakom idéen och som har fått i uppdrag av Region Gotland och Europeiska regionala utvecklingsfonden att stärka företag inom besöksnäringen.
– Varför gör man inte mer av det faktum att vi har två styrkeområden på Gotland, mat och livsmedel men också besöksnäring? Att kunna koppla ihop de två till en högre utbildning inom restaurang och måltid och sätta Gotland på kartan som den platsen du lär dig om hållbarhet i verkligheten – kopplat till mat och dryck, säger Kati Ahtee, projektledare för Sustainable Plejs på Gotlands förenade besöksnäring om visionen.
Sustainable Plejs startade i januari i år och har tilldelats 14,1 miljoner kronor i investeringsstöd. Projektet förväntas pågå till april 2026.
– Vi är i ett väldigt tidigt stadie. Först måste vi göra en kartläggning av vad som redan existerar, vad som fungerar och inte. Vi måste också göra en förstudie med målgruppen och se om det finns ett intresse, säger Kati Ahtee.
Den danske restaurangen Noma har en liknande satsning tillsammans med akademin Danmark. Där har krögare gått samman med utbildningsaktörer för att bidra till att fler utbildar sig inom branschen. Detta är något som Kati Ahtee och hennes kollegor vill genomföra även här.
– Vi ska prata med våra aktörer inom måltid och restaurang. Vi har många fina och kända restauranger som är duktiga på att ta vara på det lokala. Vad skulle vi kunna göra tillsammans och hur skulle de kunna bidra till den här utbildningen?, säger hon.
En annan anledning till att kartläggningen görs är eftersom det är svårt att hitta utbildad personal inom branschen.
– Utmaningar finns även inom besöksnäringen, inte minst kopplat till detta. Detta skulle kunna vara ett sätt att svara på den utmaningen. Att ha en utbildning som lockar nya till ön och även gotlänningar. Det skulle kunna göra att platsen utvecklas och lockar mer, säger Kati Ahtee.
Kartläggningen för projektet beräknas vara klar vid årsskiftet 2025/2026 och arbetet startar nu i höst.
– Det är en omfattande process med en sådan här typ av utbildning. Så det kommer visa sig i förstudien vad som krävs, säger Kati Ahtee.