Inne att göra egna hamburgare
Kvällens tema var "gör dina egna hamburgare" där deltagarna fick prova hela tillverkningsflödet från kött via malning och blandning och smaksättning till formpressning i en hamburgermaskin.
Maskinen har en kapacitet på 35 burgare i minuten. Dekommer ut på ett vaxat papper så att de lätt ska kunna gå att förpacka i tråg som sedan svetsas över med plastfilm i maskinen bredvid.
Deltagarna var mycket nöjda med kvällen. Matverkstan är i första hand avsedd för testproduktion av livsmedel, dock inte att tillverkningen skall betraktas som optimal eller rationell beträffande tidsåtgång eller manuellt arbete. Lokalerna är avsedda att kunna användas av mindre tillverkare med säsongsproduktion, exempelvis sylt- och saftkokning, där man producerar säsongens produktion under kort tid. Lokalerna är godkända för livsmedelsproduktion vilket innebär att produkterna får säljas till allmänheten. Alla typer av livsmedel får behandlas i lokalen, med undantag för tvätt av rotfrukter samt kall- och varmrökning.
Då lokalerna för närvarande är relativt trånga efterlyste deltagarna mer rymliga praktiska lokaler med möjlighet till mångsidighet och dessutom placerade mer centralt för landsbygdens företagare med plats för större grupper med anknytning till utbildning. Dessutom bör maskinerna kunna stå på plats i flödet vid tillverkning.
Hushållningssällskapet har i sin projektverksamhet haft denna fråga på agendan länge om att få till ett produktionskök för småskaliga livsmedelsförädlare på landsbygden.
Vi får hoppas att vi snart skall få ett sådant.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!