Innerstaden ska   bli (lite) tystare

Gränsen för buller från krogen sänks.
Och krögarna applåderar.
- Det är bra. Man vill inte störa grannarna, säger Lennart "Lenta" Rosenlund, ägare till Munkkällaren.

<7GT_Bildrubrik>Dämpar ljudet.</7GT_Bildrubrik> Lisa Kalström (S) vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden är nöjd med de nya gränserna.

<7GT_Bildrubrik>Dämpar ljudet.</7GT_Bildrubrik> Lisa Kalström (S) vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden är nöjd med de nya gränserna.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-02-10 04:00

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ändrar sina bullerregler. Den högsta tillåtna nivån för basljud minskar med fem decibel, från 80 till 75 efter midnatt. Och det är något krögarna är nöjda med.

- Det är bra. Dans och musik ska man ha inomhus, jag har inga högtalare utomhus. Nu när vi har fått möjlighet att hålla öppet till 03 vill man inte störa, säger Lennart "Lenta" Rosenlund.


Vettig och bra gräns
I somras gjorde miljö- och hälsa ett försök med högre bullergränser. Längre tillbaka i tiden har decibelgränsen varit lägre.

- Förr var den för låg, den har legat på 50 decibel. Då kunde grannar ringa Miljö- och hälsa och be dem mäta massor av gånger. Det kostade oss cirka 2 000 kronor per mätning, säger Aydin Akyüz, ägare till O´Learys.

Harriet Lihnell (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, är nöjd med den nivå som beslutats.

- Det är en vettig och bra gräns, säger hon.


71 klagomål
I somras fick regionen in 71 klagomål på oljud och buller från Visbys krogar. Det är fler än någonsin tidigare. Men miljö- och hälsa konstaterade att två personer stått för ungefär hälften av anmälningarna. En boende vid krogen Kharma intill Stora torget riktade ett 30-tal anmälningar mot krogen.

- Bor man innanför ringmuren ska man få sova på nätterna, också sommartid. Men folk har till och med klagat över ljudet på rullväskor som klapprar mot gatstenarna när människor går från färjan, säger Harriet Lihnell.

Nämndens vice ordförande Lisa Kalström (S), ber om förståelse för visst buller.

- Vi gotlänningar lever på den turism vi har. Dunka dunka-basljudet vill vi komma åt med ny teknik.


Utbildning i ljudteknik
Krögarföreningen har också önskat att få lära sig mer om ljudteknik och nu ser de ut att bli så. Myndighetsavdelningen på regionen föreslår att miljö- och hälsa håller en utbildningsdag i april med kunnig ljudtekniker. Liknande utbildningar av krögare har haft framgång, bland annat i Göteborg.

- Vi har haft diskussioner med Krögarföreningen om andra typer av högtalaranläggningar, säger Harriet Lihnell.

Sänkningen av maxgränsen för basljud sker efter att det kommit nya riktlinjer från Naturvårdsverket på området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om