"Innerstaden står inför ett stålbad"

Debatten och frågan om Studentallén i Visby är död och därmed är debatten avslutad.Det konstaterade Tommy Wahlgren avslutningsvis när tekniska nämnden bjöd till samrådsmöte på Wisby Strand i går kväll.

Studentallén i Visby.foto: tommy söderlund/arkiv

Studentallén i Visby.foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-11-25 04:00
- Polis och räddningstjänst har avböjt möjligheten att använda sig av Studentallén och då faller hela frågan, sa Kjell Skalberg, (c) ordförande i tekniska nämnden.
Det var Åke Kahlbom, (c), som skrev motionen om att öppna Studentallén för trafik från början. Sedan startade en lång och het debatt i ärendet. Åtskilliga spaltmeter har skrivits på debattsidorna i lokaltidningarna sen dess.
Efter många protester ändrades förslaget till att omfatta nyttotrafiken och ärendet gick ut på remiss. Det var då som både polis och räddningstjänsten tackade nej.

Utanför muren
- Polisen anser sig sällan ha anledning att köra på Studentallén eftersom det är utanför muren som det i regel behövs tillsyn av polisen och räddningstjänsten vill inte riskera att en bil står felparkerad och hindra framfarten. Därför väljer de hellre att köra utanför, sa Kjell Skalberg. Därmed faller ju hela frågan.
Ett 100-tal personer kom till mötet i går kväll för att diskutera trafiken i innerstaden i framtiden. Bertil Klintbom redovisade de förslag som ligger och som GT presenterade i gårdagens tidning. Debatten blev saklig och på några frågor framgick klart vad köpmän och boende tycker.
För att begränsa trafiken i innerstaden vill man bland annat införa parkeringsavgifter på hamnområdet, Stora torget och Södertorg under hela året och Öster centrum under sommaren. Detta förslag förkastades av de flesta.

Nu får det vara stopp
- Nu får det vara stopp, sa Ludwig Balassa, Wisbyströvet. Vi har haft en otrolig minskning av trafiken i innerstaden de senaste åren och nu står vi inför stora förändringar när kommunen flyttar ut. Innerstaden står inför ett stålbad i samband med det. Gör en time out och en konsekvensanalys. Det har vi efterlyst flera gånger tidigare men vi får aldrig se någon. Hur kommer detta att påverka handel, gör detta innan vi gräver en grav för hela stan.
Han fick medhåll från många håll.
- Hur många bilar ska vi ha i stan? Och ligger det i budget med parkeringsavgifter? undrade Jane Ek.

Ligger i budget
- Ja, det ligger i budget, svarade Klintbom. Och någon nedre gräns finns inte. Idag har vi i genomsnitt 12 000 fordon per vecka och på 1980-talet var handlade det om 35 000 bilar, så visst har det minskat betydligt.
Krister Fingal på PayEx ansåg att det är för lite bilar i innerstaden, åtminstone under vintern.

Förstår ingenting
- Ingen har frågat oss, sa han. Jag förstår ingenting. Det är gott om både parkeringsplatser till de bilar som är i stan under vintern. Det där med parkeringsautomater är ett stort skämt.
Flera undrade var gränsen för antalet bilar går. För tio år sedan pratades det om 15 000 bilar nu har man alltså kommit ner till 12 000.
Rättvisa mellan områden i Visby efterlystes. Skall det vara parkeringsavgifter i innerstaden så skall det också vara det i Skarphäll och på andra platser utanför muren var alla överens om.
En planerad vägbom vid Specksrum planeras och detta förslag förkastades helt av mötet.
- Det är kanske bäst att ligga lite lågt med åtgärderna och se vad som händer framöver, sa Kjell Skalberg, som tog till sig förslag och kritik för att analysera före beslut som skall tas i fullmäktige inom kort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om