Insamling för mångfald

Röda stänk. Så ser den ut när den blottar sitt inre, tulpanen som Poms inventerare vill få mer kunskap om, som ett led i riksdagens ambition att förverkliga Riokonventionen, "konventionen om biologisk mångfald". foto: Anita Ireholm

Röda stänk. Så ser den ut när den blottar sitt inre, tulpanen som Poms inventerare vill få mer kunskap om, som ett led i riksdagens ambition att förverkliga Riokonventionen, "konventionen om biologisk mångfald". foto: Anita Ireholm

Foto: Privat

Gotland2009-06-22 04:00
I flera års tid har inventerare från det så kallade Programmet för odlad mångfald, Pom, samlat in olika kategorier av äldre kulturväxter. Syftet är att bevara mångfalden i genbanker men även att ha ett visst sortiment som är tillgängligt för alla som vill odla sådant som kanske inte finns i det moderna sortimentet.
Poms huvudkontor finns i Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne. Man samarbetar bland annat med de botaniska trädgårdarna, friluftsmuseerna, Fritidsodlingens riksorganisation, Gröna näringens riksorganisation, ideella odlarorganisationer, Jordbruksverket, NordGen, Riksantikvarieämbetet, Sida, och växtförädlingsföretagen.

Sju olika inventeringsprogram, eller "upprop", är igång till år 2011. Växtgrupperna är perenner, prydnadsträd och -buskar, rosor, frukt och bär, lök- och knölväxter, sparris samt krukväxter. Insamlingen av narcisser samt fröer är avslutad.
Pom är ett led i riksdagens ambition att förverkliga "Konventionen om biologisk mångfald" som antogs i Rio de Janeiro 1992; Riokonventionen.
Arbetet kan delas in i fem huvuduppgifter:
- inventera, samla in och bevara
- öka användningen av våra kulturväxter
- forska om växterna
- informera och utbilda
- samarbeta internationellt
Alla växter som samlas in hålls först i ett "mellanlager" för att bedömas och jämföras med kända sorter, för att bland annat undvika dubbletter. Tanken är att växtmaterial ska börja distribueras till plantskolor och liknande från genbanken år 2011.
Fröer som samlades in under fröuppropet finns i de nordiska ländernas gemensamma växtgenbank NordGen i Alnarp. Fröprover lämnas till intresserade eftersom växterna, för att hållas vid liv, måste odlas och sätta nya frön.

GA trädgård berättade förra året om Lena Nygårds i Storugns, som bland annat är projektledare för fröuppropet. Hon har också samlat in historierna kring de gamla växterna och de som odlade dem.
Mycket av materialet berättar hon om i skrifter som "Marthas lilla gröna", "Vi odlade till husbehov" och "Om ärter".
Pom har givit ut en lång rad skrifter knutna till projektet. Förra våren kom till exempel "Narcisser - folkkära lökar". Den handlar om de 600 bidragen som kom in under den nu avslutade inventeringen, narcissernas historia och beskrivning av narcisser som odlats i Sverige mellan 1849 och 1950.
Hittills har Pom fått flera tusentals tips om växter. Hur många som i slutänden hamnar i genbank och odling återstår att se.
Adressen till Poms
informativa hemsida
är www.pom.info
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om