"Inte alltid jag sover lugnt"

Ansvaret för Region Gotlands krisartade ekonomi vilar tungt på regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).
- Det är inte alltid jag kan sova lugnt om natten, säger han.

Tungt läge. Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson har ett stort ansvar för att räta upp regionens vingliga ekonomi.Foto: Jakob Simonson

Tungt läge. Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson har ett stort ansvar för att räta upp regionens vingliga ekonomi.Foto: Jakob Simonson

Foto: Jakob Simonson

Gotland2012-07-05 04:00

Efter gårdagens artikel om regionens ekonomi fick GA en intervju med Åke Svensson mitt i Almedalsträngseln i hamnen.

- Visst är jag oroad över läget, säger han.

Regionen har haft större kostnader än intäkter de senaste åren, och glappet har ökat. Vad beror det på?

- En del av kostnadsökningarna beror på konjunkturläget. Syssel-
sättningen är för låg, det är fler arbetslösa och därmed har skatteintäkterna minskat och kostnaderna för försörjningsstödet ökat. Så vi behöver ha fler i arbete.

Trots att kostnaderna varit större än de löpande intäkterna i fem år har regionen haft plusresultat ända fram till 2011 då det blev negativa siffror. Detta har varit möjligt genom tillfälliga intäkter från bland annat försäljningar.

Något som inte fungerar i längden, menar Åke Svensson.

- Det går inte att luta sig emot tillfälliga intäkter för att få budgeten i balans varje år. Vi kan inte sälja fastigheter och mark varje år utan vi måste rätta munnen efter matsäcken.


Inte fri
Som GA rapporterade om i går kan regionen inte betala sina räkningar utan att utnyttja checkkredit.

I TV-programmet Lyxfällan brukar de säga att det är ohållbart att köpa på kredit.

- Jag har hört att det gjorts paralleller till Lyxfällan, men det är ju inte lyxkonsumtion det handlar om här. Men visst - som Göran Persson sa - den som är satt i skuld är inte fri. Kredit ska bara vara en tillfällig lösning och ingenting man lutar sig mot. Det gäller ju både i privatlivet och i regionens ekonomi.


Sporthallen dröjer
För att hålla nere kostnadstrycket måste Region Gotland nu begränsa investeringarna till en historiskt låg nivå nästa år. Bland annat får det planerade bygget av en sporthall skjutas framåt.

- Bakom varje investering ligger också en driftskostnad som man ständigt måste betala. Bygger vi en sporthall så måste vi sedan betala tio miljoner om året för driften.

Åke Svensson vill inte gärna peka ut enskilda saker som regionen inte borde ha satsat på.


Dyr Visborgsflytt
Har regionens flytt till Visborg varit för dyr?

- En flytt är alltid dyr och det har inte blivit billigare att flytta till Visborg. Under flera år kring sekelskiftet var det en ständigt återkommande fråga varför vi satt i värdefulla lokaler i innerstan och inte flyttade till billigare lokaler. Men det har visat sig att försäljningen inte täcker hyreskostnaderna i de nya lokalerna på Visborg.

Är det ytterligare en faktor bakom underskottet?

- Ja, det är en av flera faktorer som skapat ett underskott.

Vad har du själv för ansvar för att ekonomin inte går ihop?

- Som regionstyrelsens ordförande har jag ett väldigt stort ansvar. Det är ett förtroende jag fått, och det förtroendet kan jag också mista. Det är inte alltid jag kan sova lugnt om natten.

Gotland är nog den första regionen eller kommunen som kommer att tvångsförvaltas från Stockholm. Gnäll inte över grekerna. Det är lika illa här och läget börjar bli akut.

/Fridolf

Den offentliga sektorn behöver halveras. Man gör den ena felsatsningen efter den andra. Framtidens dom kommer att ligga tung över våra nutida politiker. Om ändå folk slutade rösta på dem, som man envisas med år efter år.

/Fridolf

Det är kanske dags för Region Gotland att stycka upp lite villatomter av sin mark i närhet till Visby. Det skulle ge ett ordentligt klirr i skattkistan samtidgt som nybyggnationen skulle kunna ta vid vilket skulle ge extra skatteintänkter. Det känns som ett ypperligt läge nu när äldre ligger på samma prisnivå, eller högre, som nybyggda.

/MOB

Undrar lite grand - det finns säkert personer som har ett val när det gäller var de skriver sig: fastlänningar med fritidsbostäder på Gotland och pendlande gotlänningar med bostad i Stockholm. Flera av dessa kanske skulle vara villiga att skriva sig här. Fördelen med subventionerade båtbiljetter är uppenbar, men nackdelen med en hög kommunalskatt kan mycket väl fungera som en motpol. Stockholm har idag en skattesats (exkl. kyrkoskatt) på 29.70. Gotland har 33.10. Kanske man skulle få fler gotlänningar som var och en skulle betala mindre, i stället för färre gotlänningar som betalar mer?

/Johan Hellström
(som inte äger Furillen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!