Regionen har tagit fram riktlinjer för sin nya visselblåsarfunktion, något som regionstyrelsen väntas anta vid nästa sammanträde 16 juni. Enligt handlingarna går det inte att vara en så kallad visselblåsare helt anonymt, vilket GT skrev om den 2 juni.
– Vi har upphandlat en extern tjänst som tar hand om anmälningarna initialt och gör en första bedömning helt fristående från oss. Vi har också rekryterat en person som internt ska ansvara för hanteringen. Det innebär att det är oerhört få personer som är involverade och sekretessnivån är mycket hög, säger regiondirektör Peter Lindvall.
Det är främst sekretessfrågan som är central när man ska förklara vad visselblåsarlagen innebär för den offentliga sektorn och deras medarbetare, som de 6 700 anställda inom Region Gotlands verksamheter. I samband med den nya lagstiftningen ska uppgiftslämnare få ett stärkt skydd mot att deras personuppgifter röjs i samband med att visselblåsarrapporter blir offentlig handling, och att exempelvis media begär ut handlingarna.
– Vi hoppas givetvis att det här ska göra vårt jobb mycket, mycket bättre. Och visselblåsarfunktionen kommer att ge regionens medarbetare ytterligare vägar att rapportera om misstänkta oegentligheter, säger Peter Lindvall
Han syftar bland annat på möjligheten sedan tidigare att lämna synpunkter till regionen, via en e-tjänst på webbplatsen gotland.se, något som kan göras anonymt och av vem som helst.
De här tjänsterna måste ju kosta en del?
– Ja, men vi tycker ändå att det är väldigt viktigt. Uppenbarligen tycker lagstiftaren att det behövs ytterligare en funktion i och med den nya lag som träder i kraft 17 juli. Det tycker jag är bra och ser det som en möjlighet till fortsatt utveckling.
Förra året rapporterade revisorerna om vad man beskriver som uppenbara brister i regionens interna kontroll. Enligt en granskning av upphandling och inköp hittade man bland annat brister inom teknikförvaltningen avseende otillåten direktupphandling.
I samband med rapporten, men även vid tidigare granskningar, har revisorerna bland annat ställt högre krav på en bättre intern kontroll på tekniska förvaltningen.
Mats Ågren (S), en av regionens förtroendevalda revisorer, har efter dessa händelser understrukit behovet av en oberoende funktion för att exempelvis regionens medarbetare ska våga larma. "Det räcker inte med uppmaning att vända sig till närmaste chef. Det finns många områden med lockelse att skaffa sig egna fördelar, vilket bland annat exempel från teknikförvaltningen visat", säger han i GT i augusti 2021.
Nu, när det börjat klarna kring hur den nya visselblåsartjänsten kommer att fungera, är Mats Ågren positiv och han tror att medarbetarna ska känna sig tryggare att larma – trots att anonymitet inte kan garanteras.
– Just på grund av att det är en oberoende part som tar emot informationen. Man har ju kört igång med den här typen av tjänst på andra håll i landet. Vad jag har hört så har det ändå lett till att fler saker kommit fram, säger Mats Ågren.
Men är det här vad ni efterfrågat, och hade möjligheten till anonymitet kunnat leda till fler tips?
– Det jag kan säga är att vi välkomnar den nya visselblåsartjänsten, det är något vi velat se länge. Jag tror att den kommer att fylla en funktion.