I torsdagens GT rapporterades om hur tv-kocken Niklas Ekstedt avslöjade matfusk på Hötorget i Stockholm. När han frågade var ifrån sparris kom fick han svaret att den var från Gotland, något som var omöjligt för årstiden.
Krögaren Bosse Nilsson, som driver Donners Brunn, berättar att det inte bara är sparris det fuskas med. Under ett besök i Östermalmshallen i Stockholm sa en försäljare att "vi säger att lammköttet kommer från Gotland för då säljer vi bättre".
- Det är svårt att komma åt för det syns ju inte med blotta ögat. Hur ska en vanlig konsument veta? säger han till GT.
Anna Törnfelt är ordförande för LRF på Gotland och ordförande i fåravelsföreningen. Hon är mycket upprörd över matfusket.
- Det är falsk marknadsföring. Förpackat lammkött ska alltid vara märkt med Gothemsgården eller Smak av Gotland om det är gotländskt, säger hon.
Hon menar att den falska marknadsföringen kan ge gotländska produkter dåligt rykte.