Inte bättre kvalitet med små skolor

- Det finns inget som visar att det blir bättre kvalitet i små skolor jämfört med stora.

Gotland2007-04-11 06:00
Det är faktiskt så att i en av de senaste undersökningarna, som gällde skärgårdsskolor, så var det stor brist på behöriga lärare och lokalerna var sämre.
Det var ett av de besked som Pia Enochsson gav när hon i går kväll på inbjudan av Närs friskolas intresseförening talade i Närs bygdegård. Pia Enochsson är generaldirektör för Myndigheten för skolutveckling och har tidigare varit generaldirektör för Glesbygdsverket.
Vid gårdagens möte med föräldrar i bygdegården i När talade Pia Enochsson om vad man inom forskningen hittills vet talar för och emot skolor i glesbygd. Men hon aktade sig noga för att ha synpunkter på förslaget till ny skolorganisation på Gotland och om planerna på att starta friskola i När.
- Jag har varit väldig tydlig med att jag inte på något vis tänkte kommentera läget på Gotland eller specifikt för När skola, säger Pia Enochsson. I stället fokuserade hon på frågor kring kvalitetsutveckling inom skolan och på skillnader mellan stora och små skolor. Flera undersökningar har gjorts främst ur kvalitetsperspektiv. Undersökningarna visar på vad som är bra och dåligt.

Kvalitetsmätningar
- Det har startats en kvalitetsmätning på de små skolorna jämfört med stora. Resultaten pekar mot att man behöver slå ihop till större enheter. Men samtidigt måste man se till vilken restid det blir för eleverna och man måste ta lokala hänsyn. Ibland kan det dock vara en jättebra lösning att slå ihop, säger Pia Enochsson.
När det gäller att starta friskolor i glesbygd höjer hon ett varningens finger, dock utan att gå in på något specifikt på Gotland. Pia Enochsson uppmanar föräldrar att noga gå igenom alla konsekvenser.
- Det krävs en stor insats av föräldrarna när det gäller att dra i gång i egen regi. Man måste noga se på för- och nackdelar. Ibland är man på den lilla orten lite ensidig i sin syn. Man väljer kanske att blunda för nackdelarna, säger Pia Enochsson.

Explosion av friskolor
När det gäller att starta friskolor så pågår en explosion, men då i de större städerna och vanligen på gymnasienivå. Men det finns förstås också exempel på att friskolor har startats i glesbygd. När det gäller de stora skolnedläggningarna i landet så kulminerade de under 1990-talet och sedan början av 2000-talet har det klingat av. Men som bekant är det på gång att flera skolor på Gotland ska läggas ner.
- Jag har medvetet inte satt mig in i de aktuella frågorna på Gotland när det gäller friskolor och skolorganisation. Jag ska inte komma och lägga mig i.
Att jag tackade ja till att komma till När beror på att det var länge sedan jag besökte en liten ort i glesbygd.
Jag tyckte det var bra att göra lite nytta genom att vara med vid ett möte på plats, säger Pia Enochsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om