I Ireviken finns ett tiotal åretruntboende och närmare 150 sommargotlänningar.
För en tid sedan överklagade de gemensamt - med sommargotlänningen Håkan Westerlund i spetsen - regionens beslut att inte ge kommunalt VA än på många år. Ireborna fick rätt i Statens VA-nämnd men Region Gotland överklagade till mark- och miljööverdomstolen - men även där fick de boende stöd för sitt krav på kommunalt VA.
Överklagar inte
- Vi har valt att inte överklaga. Det finns ingen anledning att dra ut på det här längre, för förr eller senare måste Ireviken få kommunalt VA, resonerar Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.
Och Ireborna jublar nu över beslutet att äntligen få kommunalt vatten och avlopp.
Inte tillräckligt
Lisbet Hallgren, 86 år gammal, har bott i Ireviken sedan 1930. Då var hon fem år gammal.
Under 1950- och 1960-
talen var hon borta från ön, och 1972 flyttade hon tillbaka till platsen i sitt hjärta, Ireviken. Sedan dess har hon och maken Karl-Axel, 87, bott i Ireviken permanent.
- Vi har ett friskt, gott vatten. Men vi har inte tillräckligt vatten, allra helst inte på somrarna när det är mycket folk här nere, berättar hon.
- Är det torrt tar vattnet slut, och vattna våra jordgubbsplantor har vi inte heller vatten till.
"Vi är verkligen glada"
Samtidigt berättar hon om flera grannar som inte bara har ont om vatten, utan också har dåligt vatten. Även Lisbets och Karl-Axels vatten har på senare år börjat visa på sämre värden i de mätningar som gjorts av vattenkvaliteten.
Ute i trädgården har paret Hallgren två gamla vattenpumpar - den ena med bräckt vatten, efter en misslyckad borrning för många år sedan.
- Vi är verkligen glada över att det äntligen dras kommunalt vatten och avlopp hit ut. Det är inte en dag för tidigt, säger Lisbet Hallgren.