Senast en gotländsk artist var med i det avslutande finalfältet är det i år jämnt 20 år sedan. Det handlar om den kanske mest okända av de gotländska tävlingsdeltagarna genom åren; Teresia. Med "Kom ner på jorden" slutade hon på en åttondeplats bland de tio finalbidragen i Malmö. Låten var dessutom Gotlandsskriven, signerad Rune Gardell.
De två senaste gotländska deltagarnas, Susanne Alfvengren och Ainbusk, låtar var faktiskt signerade samma rutinerade låtskrivartrio (Ingela "Pling" Forsman, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström) och en av de tre, Bobby Ljunggren, har dessutom medskrivit Clara Klingenströms låt i år. Snacka om Gotlandstrippel.
Exakta jämförelser mellan deltagarnas prestationer är svåra att göra. Detta eftersom den långlivade musiktävlingen skiftat karaktär och regler genom åren. Vad som var ett rakt finalfält i en sändning har utvecklats med inslag som deltävlingar och andra chansen. Lättast att tippa vinnare var det 1965. Då framförde operasångaren Ingvar Wixell samtliga fem finalbidrag.
1978 finaltävlade visserligen Pugh Rogefeldt med sin "Nattmara" och slutade trea. Men då var han ännu inte bosatt i Lokrume och hade vid framförandet en betydligt mer mysliknande image än den som gäller i dag. Men han debuterade faktiskt som låtskrivare redan 1969 när han skrev "Sommarflicka" som Svante Thuresson tävlade med.
20 år seneare, startade det gotländska deltagandet på allvar. 1998 tävlade Annika Fehling med "När en stjärna faller" som hon också skrivit själv. Av tio återstående låtar gick fem till finalomgången och Annika nådde inte ända dit utan slogs ut.
2005 framförde Josefin Nilsson "Med hjärtats egna ord" (skriven av Jonas Isaksson, Tommy Lydell, Lotta Ahlin). Den slogs som trea ut i dåvarande Andra chansen-varianten där två av åtta låtar röstades vidare.
2008 beträdde hela Ainbuskkvartetten tribunen med "Jag saknar dig ibland". Den slogs ut i deltävling tre.
Senaste gotländska artist var Susanne Alfvengren 2009. Hon deltog med "Du är älskad där du går" som åkte ut i deltävling fyra. För Mellonördar är det mest udda med den låten att den bytte namn från "Mänskobarn" kort tid innan tävlingsframförandet.
Således ännu ingen Gotlandsvinnare. Vad gäller text/musik har det dock blivit flera segrar. Ofta handlar låtskapandet nu om ett låtskrivarkollektiv inklusive "artisten själv".
I fjol var ju Vibblebördige Herman Gardarfve ett av namnen bakom vinnande The Mamas låt "Move". I år fick han dock inte med någon ända fram till finalen.
Framgångsrika låtskrivarparet, Lummelundabördiga Linnea Deb och Joy Deb, finns dock med. I år har de skrivit låtarna åt två av förhandsfavoritern, Eric Saade och Tusse, och Linnea är även ett av namnen bakom Alvaro Estrellas låt. Duon har också vunnit tidigare. 2015 vann de såväl Mello som Eurovision med Måns Zelmerlöfs "Heroes". De skrev också Robin Stjernbergs svenska vinnarlåt "You" från 2013.
Ett flertal andra gotländska musikskapare har också bidragit med kompositioner/texter genom åren. Danne Attlerud ett flertal gånger och 2000 kom Barbados två med en av hans låtar. Andra är Bosse Carlgren, Jörgen Ringqvist, Lennart Westberg, David Barkman och Johan Lyander som har såväl komponerat som spelat på scenen och det sistnämnda har också Ludvig Olin gjort.
Och Babben Larsson har faktiskt, så sent som i fjol, framfört en av vinnarlåtarna. Då i mellanakten med sin svenska tolkning, "Är vår kärlek förbi", av John Lundviks vinnarlåt 2019, "Too late for love".
På lördag kväll hoppas förstås alla gotländska mellolokalpatrioter på den höjdare som ännu saknas, en artistvinst.