2017 meddelade Svenska kraftnät att de inte såg ett behov av en tredje elkabel till Gotland, eftersom kostnaden var alltför stor i förhållande till nyttan. I Svenska kraftnäts årsredovisning för 2020, som publicerades på tisdagen, slår myndigheten nu fast att en ny fastlandskabel behövs och att den bör finnas på plats runt år 2030.
– Vi ser en betydligt högre förbrukningsprognos, det är främst Cementas planer på en omställning som mer eller mindre fördubblar förbrukningen. Sen har totalförsvarsfrågan fått allt större vikt och det gör att vi ser ett behov av en ny förbindelse tidigare, säger Erik Böhlmark, utredare på Svenska kraftnät.
Kostnaden för själva förbindelsen har tidigare uppskattats till två miljarder kronor.
– Vi har inte gjort någon ny kostnadsbedömning. Det vi framför allt bedömt här är behovet, säger Erik Böhlmark.
Hur miljardsatsningen ska finansieras är i dagläget inte utrett.
– Det är en fråga som förhoppningsvis kan lösas i den gemensamma utredningen som ska titta på konkreta åtgärder. Vi tänker initiera den utredningen, planen är att vi kommer igång under tredje kvartalet i år, säger Erik Böhlmark.
Utredningen ska bland annat komma fram till vilken kapacitet och teknisk lösning som passar bäst för att möta framtidens behov.
– Det är inte alls säkert att vi kommer fram till samma lösning som tidigare utreddes, säger Erik Böhlmark.
En ny fastlandskabel ger öns elförsörjning helt andra förutsättningar.
– Det här är ett väldigt positivt besked som kommer, det är hög tid med tanke på den energiomställning som vi ser på Gotland inom basindustrin och mot en mer förnybar elproduktion. Det är också förutsättningen för att energiomställningen ska vara genomförbar, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands elnät AB.
Han menar att det inte bara handlar om en stabil elförsörjning till Gotland.
– Det är också en nationell fråga som handlar om Gotlands bidrag till den svenska energiomställningen.
En ny fastlandsanslutning kräver dock stora investeringar även i det gotländska elnätet.
– Vi behöver utveckla och förstärka vårt nät. Som vår plan ser ut just nu behöver ryggraden, de större ledningarna på Gotland, förnyas och kapacitethöjas först. Den investeringen är på omkring en miljard fullt ut, säger Kalle Blomberg.
För centerpolitikern Lars Thomsson är det efterlängtade nyheter.
– Det här är det absolut viktigaste beskedet som har kommit på många, många år. Vi står och faller med den, både klimat- och utvecklingsmässigt är den tredje elkabeln avgörande.
Redan 2009 togs ett inriktningsbeslut om att Gotland skulle få en ny fastlandsförbindelse.
– Sen rullade det 50 miljoner kronor och åtta år innan man avbröt alltihop. Vi har definitivt tappat tid och tempo, vi ligger långt efter i klimatomställningen och vindkraftsutbyggnaden har stått still i tio år, säger Lars Thomsson, som menar att det nu gäller att snabbt få kabeln på plats.
– Det måste gå fortare än tio år. Om man nyttjar redan gjorda utredningar så bör man kunna vara klara inom 4-5 år, tycker jag.
Utredaren Erik Böhlmark är däremot tveksam.
– En del som redan är gjort kan vi kanske återanvända men vi kommer behöva ta nya tag. Det gäller att hitta en så robust lösning som möjligt, som täcker behoven inför den framtid som vi tror på, men också om det tar en annan riktning och då gäller det att inte ta fram en lösning för snabbt.