Januari är lång och decemberlönen kom dessutom tidigare än vanligt, på grund av julen. Många ställer sig frågan om det går att leva billigt och med lite fantasi kan man klara det.
Varför inte utnyttja den kalla väderleken. Lägga de matvaror man har i frysen ute i snödrivan medan man frostar av den.
Medan isen smälter i skåpet gör man en snabb översikt av varorna. Förmodligen hittas sådant som glömts bort och som bör ätas upp snarast. Det blir kanske några måltider utan att man behöver gå till affären.
Skulle man ändå bli tvungen att handla gäller det att hålla koll på priserna, det går att leva billigt om man är prismedveten.
Och panta alla de där burkarna och returglasen som ligger där hemma och skräpar.
Påverkar handeln
Handlaren Paul "Dino" Larsson konstaterar att det verkligen märks att januari är tufft för många.
- Vi har haft jul, nyår och trettonhelg. Vi har ätit kött, kött och kött. Det är inte så konstigt om folk inte har råd att köpa oxfilé nu. Vi har haft elräkningar som kostat det dubbla och två räntehöjningar som har tagit nio miljarder av det svenska konsumeringsutrymmet, säger han.
Nu väljer kunderna billigare varor och på sätt och vis lever de nyttigare. Han märker att många kunder väljer mer hälsoinriktade varor som yoghurt och müsli. I vissa fall kan han misstänka att är nyårslöften om ett sundare leverne spelar in.
Ulf Glimfalk