Från 8,4 miljoner dagar år 2021 till 8,6 miljoner dagar år 2022, det är en ökning med 2,2 procent enligt färsk statistik från Försäkringskassan.
I kronor innebär det att de utbetalda beloppen stigit från 8,4 miljarder till drygt 8,7 miljarder kronor.
– Vabbandet i Sverige har ökat under många år men under pandemiåren blev det en extra stor ökning. Även 2022 ser vi en liten ökning jämfört med föregående år, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkringskassan.
På Gotland ökade det totala utbetalda beloppet med 14 procent, och antalet vabbdagar med 11,7 procent.
Det är även fler barn som det vabbats för under 2022:
– Under 2022 har vi vabbat för fler barn än tidigare. Det verkar också vara delvis andra orsaker som ligger bakom att man är hemma än vad vi såg under pandemin då förkylning var den orsak som oftast uppgavs till vab. Vi ser också indikationer i siffrorna på att sjukperioderna vid vab har blivit något kortare, men samtidigt fler. Så under 2022 har det vabbats för fler barn, lite kortare period per gång men då istället fler gånger än tidigare år, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
En orsak till ökningen tros vara pandemin som gjort att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan.
Antalet barn som det vabbades för på Gotland ökade med 8,1 procent på Gotland.
– Vi tycker oss ha sett en beteendeförändring i hela landet kring vab i och med pandemin, säger Niklas Löfgren i ett pressmeddelande.