Inte lätt att få hit präster
Det är inte helt lätt att rekrytera präster till Visby stift. Inom de 20 pastoraten finns idag 41 prästtjänster. Många av dem är vakanta.
Även i Othems pastorat söker man just nu efter en kyrkoherde även om Henning Herrmann har den tjänsten sen åtta år. Han går på ?övertid? eftersom han blir 68 år i år. Men han har kommit överens med arbetsgivaren om att vara kvar i pastoratet året ut. Skulle någon söka kyrkoherdetjänsten, nu när det är utlyst, kan han tänka sig att bli komminister. Den tjänsten är nämligen vakant i pastoratet och har varit det flera år.
- Vi har sökt präster till den tjänsten, men ingen av dem som sökt har motsvarat sökprofilen, säger Henning Herrmann.
Får gå vi 63
Kyrkoherdar får gå i pension från 63 års ålder, men Henning Herrmann är kvar på sin tjänst ännu. Han prästvigdes när han var 50 år.
- Kanske behövs nya kvastar som sopar bättre, vad vet jag, säger han. En del vill gå i pension så fort som möjligt, men vi är skapta för att vara i verksamhet.
- Den grundläggande orsaken för mig var att pensionens storlek, säger han. Enligt lagen får man gå kvar till 67 år och sen tillsammans med arbetsgivaren bestämma för ett år i taget. Nu höjs min framtida pension för varje år och jag får upp den lite.
Han påpekar att det är ont om präster och kyrkomusiker och att många gotländska pastorat sökt folk till tjänster länge utan att det lyckats.
Sven-Olof Erlandsson, Othem, är ordförande i Othems pastorats kyrkonämnd.
- Vi annonserar efter kyrkoherde i Kyrkans tidning, nu, säger han. När annonsen varit inne gäller det också att ringa till en del präster man tidigare fått spår på. Man måste hjälpas åt. Det går inte att bara sitta och vänta. I fjol sökte vi också efter präst till kyrkoherdetjänsten, men då fick vi inte någon sökande.
Flera gotländska pastorat har inte heller råd med både kyrkoherde och komminister. Endast ett pastorat, utanför Visby, har tre präster. Det är Klinte som har en kyrkoherdetjänst och två komministrar.
Större arbetslag
- Visst är det trögt med rekryteringen, säger stiftslektor Per Anders Sandgren på Visby stifts enhet för gudstjänster och församlingsliv. Situationen är snarare den att flertalet som söker tjänster inte vill tjänstgöra i enprästpastorat utan vill ha flera präster och även annan personal att samarbeta med i ett arbetslag.
Här i stiftet säger han också att prästerna hjälper varandra över pastoratsgränserna samt att man även förlitar sig på pensionerade präster på ön som kan gå in då och då.
Hittade på nätet
Till kyrkoherdetjänsten i Havdhems pastorat fick man ?napp på nätet?. Kyrkoherden i Delsbo Ulf Olsson och hans fru Birgitta, som är diakon, presenterade sig på en hemsida på Internet.
Den uppmärksammades i Havdhems pastorat och efter kontakter sökte de båda hit och fick klart i höstas att de fick tjänsterna.
Komministertjänsten i pastoratet var vakant och den dras nu in och istället blir det en diakontjänst .
I augusti byter Birgitta och Ulf Olsson prästgården i Delsbo med åtta rum och kök mot den i Havdhem med elva rum och kök.
- Visst kunde vi ha varit kvar här i Delsbo, säger Ulf Olsson, men barnen är snart utflugna och skulle vi flytta till någon annan plats så var det nu. Så därför gjorde vi vår presentation på hemsidan och fick en handfull svar.
Några tidigare kontakter med Gotland har inte familjen annat än att Ulf Olsson varit här i några militära sammanhang.
- Nu skall yngste sonen ta studenten i vår och sen flyttar vi till Gotland och börjar tjänstgöra i augusti, säger han.
Lars-Erik Dahlgren slutar snart i Havdhem. Sedan kommer tjänsten att uppehållas till augusti först av pensionerade komministern Nils Huhta, tidigare i Burs pastorat, samt av pensionerade kyrkoherden Aina Hedenskog, Sjöbo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!