"Inte populärt anställa äldre"
De styrande som vi valt måste vända trenden så inte 30 år är en hög ålder om 20 år. Jag hörde i radion häromdagen att i Sverige är man sämts i EU på att ta vara på äldre folk i arbetslivet. Och det märks ju att det minsann inteär poppis att anställa oss.Reflektionerna kom från Ulf Sahlberg när arbetslösa 50+ hade uppföljningsmöte härom kvällen om deras situation på arbetsmarknaden.
Förra mötet hölls i början av juni för arbetssökande 50+, främst arbetslösa från Flextronics.
En del av de personer som var med i panelen då redovisade vid senaste mötet vad som gjorts sedan början av juni.
Skapar en resurspool
Chefen för arbetsförmedlingen Tina Ersson nämnde att man kommit en bit på väg i att skapa en resurspool för att ge flera arbetstillfällen, vidare uppföljningar på vårdutbildningar och en trädgårdskurs samt fler söka-jobb-kurser.
- En intressant nyhet är också nya projektet vi har i samarbete med LO, sade Tina Ersson. Det är Gotlandslärling, där vi har ambitionen att 40 personer skall kunna lära sig det som behövs för att sedan kunna få ett jobb hos företaget där de varit lärlingar.
Erik Fransson, Industriavdelningarnas samorganisation, tyckte det var bra att erbjuda arbetsgivarna de arbetssökande, saluföra de arbetssökande får då kan arbetsgivarna bli mer intresserade.
Birgitta Nylund, chef för kommunens arbetscentrum, berättade bland annat om att ett resurskansli startats för att på försök vara resurs för föreningar, kommun med mera.
Lena Tahlin, chef för kommunens regionala utvecklingsenhet, framhöll det positiva i att fler gotländska företag får mer att göra då en del myndigheter flyttar till Gotland, till exempel Riksutställningar som behöver underleverantörer som gör hantverk.
Johann Malmström, arbetsförmedlingen, talade om särskild insats på så kallade trefjärdedelsmarknaden, det vill säga den stora del av företag som inte söker folk genom arbetsförmedlingen.
- Där kan vi gå in och presentera vad vi har för folk. Vi kan göra det på möten, till exempel i Rotarysammanhang med mera.
Fokus på 50+
Gillis Benneborg, som var en av initiativtagarna till de båda mötena, ville sätta fokus mera på just 50+, att det görs en hel del, men vilket projekt det än är så gäller prioriteringar av grupper och då ligger 50-60-åringar illa till.
- Då får vi sitta kvar på bänken, sade han. Det är andra grupper som går före, som invandrare, handikappade, ungdomar, och snart akademiker eftersom de börjar bli för många, men var kommer 50+ att hamna, jo i en nästan omöjlig sits. Det måste till specialåtgärder. Vid förra mötet sa vi att vi måste ha hjälp med det.
Johann Malmström sade att det finns mer pengar till arbetslöshetsstöd nu. Lena Thalin och Tina Ersson intygade att många företagare de fått kontakt med vid träffar ville ha stabil äldre arbetskraft.
Några fler möten planeras inte nu, men Gillis Benneborg tycker panelen gjort bra ifrån sig och att man kommit en bit framåt. Metall har beslutat att bilda en klubb för föreningslösa och den kommer troligen att fortsätta kampen för arbetslösa 50+.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!