Drivmedelspriserna har på den senaste tiden skenat och i dagarna varit uppe på de högsta nivåerna någonsin. Som mest kostade bensinen 23,44 kronor och dieseln 28,22 kronor. Men efter ett prisras på olja har de alltså pressats ner en aning. I dag ligger priset på 22,54 kronor per liter bensin och en liter diesel kostar 26,57 kronor.
Det är dock långt ifrån tillräckligt, enligt Oskar Broström som driver familjeföretaget Broströms Gotland AB. De erbjuder olika bygg- och grävtjänster som kräver en tung maskinpark.
– Allt vi gör är avhängt på dieselpriset. Det har gått från rubbat högt, till så högt att kunderna bokar av. Det värsta är ovissheten när vi har jobb för miljontals kronor inplanerade och de backar ur. Det är en stress att vi får stillestånd och att vi ska kunna sysselsätta våra medarbetare. Verksamheten måste ju gå runt, säger han.
Vad borde göras?
– För oss är det här ingen nyhet, vi har ett orimligt skattetryck. Grannländerna har en mycket bättre prislapp på sin diesel. De slopar moms och skatt så att näringarna ska överleva. Det här skulle man tagit tag i för något år sen. Att hålla på och skylla på jättetråkiga krig och knäppgökar på andra sidan vattnet är inte relevant. Det är inte Putins fel att vi har ett skyhögt dieselpris, det är de som styr vårt land som sett till det här, säger Oskar Broström.
Även taxinäringen lider av prischocken på bränsle. Enligt Peter Melander, som är ordförande för Taxi Gotland, ser man en närmast hundraprocentig ökning på bara ett år.
– Det är väldigt kännbart för oss. Vi verkar i en bransch med låga marginaler och diskuterar en prisjustering. Det gör vi varje vår, men vi måste ha lite is i magen. Tar kriget slut i morgon kanske priserna sjunker drastiskt. Men vi kan bara gissa, säger han.
Hur stora summor handlar det om?
– Vi rullar 10 000 mil per bil och år ungefär. Det innebär 8 000 liter på en enda bil. Ta det gånger 25 bilar så inser man hur illa det är. Det handlar om enorma summor bara för bränsle, säger Peter Melander.
För både Broströms och Taxi Gotland är bränslepriserna en ödesfråga. Även lantbrukarna lider hårt. Peter Melander tycker att regeringen borde införa lättnader.
– Någonting måste göras. Vi har haft två väldigt tuffa år, med pandemin. Vi tappade 70 procent över en natt, och har inte återhämtat oss på långa vägar. Många har levt på sparat kapital, och den bufferten är slut. Nu när vi är tillbaka börjar vi gå back igen. Det kan orsaka konkurser, även våra åkare är ganska seglivade, säger han.
Torsdagens prisfall gör varken från eller till, menar Oskar Broström.
– Nej. Det är så kört redan för ett tag sen. Om jag hade lämnat in min bil på service och verkstan hade sagt att "nej, det kostar inte 350 kronor i timmen längre, nu kostar det 700". Då hade jag ju lagat inte bilen. Det är det som händer nu när vi blir tvungna att höja priserna till kunderna, säger han och fortsätter:
– Vi har haft avbokningar på tre miljoner på en period på tio dagar. Det är ett större avbräck än vad vi hade under första vändan med coronan. Under pandemin gick det ju inte riktigt att förutspå hur det skulle gå, men det här är enkelt: Man väljer att ignorera alla oss som är i den här typen av bransch. Men vi kan inte köra lådcykel, vi måste använda grävmaskin.