"Inte roligt att kulturarv säljs"

Handeln med fornfynd på internet fortsätter. Gråzonen kring vad som är tillåtet eller inte, fortsätter att förvirra och skapa debatt. Gamla föremål som legat i byrålådor på gårdar sedan 1800-talet dyker 200 hundra år senare upp på köp- och säljsajter på internet. Trots den etiska problematiken är handeln laglig.

Skatten som hittats på Georg Thomassons åker består av cirka 2000 mynt. Majvor Östergren visade i går upp skatten.

Skatten som hittats på Georg Thomassons åker består av cirka 2000 mynt. Majvor Östergren visade i går upp skatten.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-12-29 04:00

Fornfynd, mynt och historiska föremål fortsätter att dyka upp till försäljning på internet. Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet samarbetar med polisen för att kontrollera nätet och försöka hitta exempelvis stöldgods och föremål från plundringar.


Aldrig prövats
Men det är svårt att avgöra vad som är vad.

Anmälningar angående handel med fornfynd på internet läggs ofta ner på grund av bristande bevis och att brott inte kunnat styrkas.

- Mindre fornfynd ligger i gråzonen. Det är inte roligt att delar av vårt kulturarv säljs, men det är svårt att stoppa. Det har aldrig varit rättsligt prövat, säger Majvor Östergren på länsstyrelsens kulturmiljöteam.

Gränsen för vad som är tillåtet eller inte flyter ut alltmer.

Åtalet mot de fem män som misstänkts för grovt fornminnesbrott var det första i sitt slag. Men än så länge är det alltså inte brottsligt att köpa och sälja fornfynd på nätet.


Många gamla föremål
Ulf Bogren på polisen i Visby är kluven:

- Hur man ska se på det blir en fråga om bevis. Har man inte fått tag i föremålen på olagligt sätt så är det inget brott. Det finns många gamla föremål ute på de gotländska gårdarna. Grundregeln är att man ska lösa in dessa föremål till staten, säger Ulf Bogren.


Köper inget
På Gotlands Museum blir man ofta erbjudna olika typer av fynd.

Det är exempelvis lösfynd från åkrar eller föremål som hittats hos äldre släktingar. Extra roligt är det om man vet föremålets ursprung och fyndplats. När det gäller fornfynd tar museet alltid emot föremål som skänks som gåvor.

- Vi köper dock inte några föremål, eftersom vi varken vill uppmuntra eller medverka i handel med fornfynd, säger Lars Sjösvärd på Gotlands Museum.

Vad är ett fornfynd och vad säger lagen?

Ur kulturminneslagen (SFS nr 1988:950):

"Det är en nationell angelägenhet att skydda och vårda vår kulturmiljö. Ansvaret för detta delas av alla"

Fornfynd är föremål som saknar ägare när de påträffas. Det kan vara föremål som hittas i eller vid en fast fornlämning eller under andra omständigheter och då kan antas vara minst hundra år gamla. Den som hittar ett fornfynd är skyldig att snarast anmäla det till länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, polisen eller länsmuseet. Upphittaren skall uppge var, när och hur fyndet påträffades. Om fornfyndet hittas i samband med en fast fornlämning är det staten som är ägare, och om fyndet inte kan knytas till någon fast fornlämning tillfaller fyndet upphittaren. Beroende på fyndets art har dock upphittaren i det senare fallet skyldighet att erbjuda staten att lösa in det mot betalning (hembud). För fornfynd kan även särskild hittelön lämnas.

Källor: Gotlands Museum och Riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!