Sjukvården måste spara pengar och neddragningar väntas på alla håll.
GT gjorde ett nedslag på vårdcentralerna i Visby i går eftermiddag och där var det lugnt.
I receptionen på Visby söder satt Eva Elm och tog emot patienter. Klockan var tre på fredag eftermiddag och det fanns inte många patienter i väntrummet.
-Idag har vi haft fullt på alla akuttider men det finns nästan alltid en sådan tid om man ringer på morgonen, sa Eva Elm.
"Roma ska inte läggas ner"
Hon berättade om de olika sätt som finns att få kontakt med sin vårdcentral. Distriktssköterskorna kan alltid hjälpa till att få kontakt med läkare, liksom sjukvårdsupplysningen och flexitid. Det finns också möjlighet att beställa telefontid med sin läkare.
-Jag upplever det inte som att det är svårt att få en läkartid här. Visst kan det vara dagar då det är extra stort tryck på telefonerna men oftast går det fort och bra.
Sigbritt Ortman är verksamhetschef på vårdcentralen Visby söder och Roma.
-Roma ska inte läggas ner, sa hon. Det finns inget beslut på det och min ambition är att ha Roma öppet. Problemet är att få läkare dit. Nu har vi två läkare i Roma som trivs jättebra och det fungerar. Men det är ett problem som är övergripande för landet och det är väl känt sedan 20 år att det skulle bli problem när 40-talisterna skulle gå i pension.
Hon tycker det är bra att man rensar upp i sjukvården och tror att det blir bättre.
-Vi har en bra sjukvård här på Gotland. Vi ligger på sjätte plats i landet. Jag kommer från Uppsala och det går inte att jämföra. Jag tycker det är bra att man reder upp otydligheter så att man vet vem som ska göra vad. Vad ska primärvården sköta, vad ska ligga på lasarettet och vad ska ligga på äldreomsorgen.
100 samtal per dag
På Visby söder finns åtta läkartjänster och Visby norr har sex tjänster fördelade på tio läkare.
-Väntetiderna varierar beroende på vilken läkare man vill gå till, sa verksamhetschefen Dagrun Lihnell. Men om man är nöjd med vilken läkare som helst, ja då får man komma samma dag som man ringer.
Hon säger att det kan vara svårt att komma fram vissa dagar och det beror på om man har en eller två sköterskor som svarar i telefonen.
-Den 27 december till exempel var det 89 samtal som inte kom fram. Det kan vara samma personer som ringer flera gånger men det är klart att de blir irriterade om ingen svarar när man ringer. Totalt svarar vi på cirka 100 samtal en normal dag.
Några flickor satt i väntrummet och skulle till distriktssköterskan. De hade inte beställt tid men fick komma ändå. En hel familj satt och väntade på läkare men annars var det tomt i korridorer och väntrum.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg har ett tufft år framför sig.
-Under 2008 måste en del förändringar genomföras, säger hon. Vi ser över hela organisationen och vi har en plan och upplägg för vårdcentralerna. Nu ska vi också jobba med lasarettet och se vad som kan göras bättre.
Viktigt att veta reglerna
Dagliga problem är att få läkare till Gotland, menar Kullberg, men att vårdcentralen i Roma ska läggas ner finns inte ens med i diskussionen.
-Jag tror att det kommer att bli lättare att göra ett bra jobb om man vet vilka regler som gäller och vad som ligger under ens ansvarsområde, säger Ann-Christin Kullberg.