För fem år sedan fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag ta fram en plan för Region Gotlands arbete med grönområden. Tanken är att detta dokument ska bli vägledande bland annat när regionen fattar beslut om exploatering och bygglov. Ämnet kan som bekant vara känsligt – och det märktes inte minst under måndagens sammanträde i fullmäktige, då politikerna skulle ta ställning till det färdiga förslaget.
– Mycket i den här planen är bra, men det finns inneboende målkonflikter som man inte lyckats hantera. Vi har redan i dag en rad bestämmelser, lagar och planer som begränsar byggandet. Grönplanen riskerar att bli ytterligare ett hinder, ytterligare ett stoppdokument som hindrar bostadsbyggande, sa Johan Malmros (C), som yrkade på att förslaget skulle skickas tillbaka till förvaltningen för bearbetning.
Grönplanen består av fyra mål, däribland att ön ska vara rik på gröna boende- och livsmiljöer och att den biologiska mångfalden ska öka. Den innehåller även riktlinjer och listar konkreta åtgärder. Att dokumentet skulle sätta krokben för utvecklingen bestreds av bland annat Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
– På Johan låter det som att det blir locket på, men det är precis tvärtom. Med en grönplan får vi en övergripande plan som vi kan använda för att prioritera rätt och fatta väl underbyggda beslut. Och detta är faktiskt inget juridiskt bindande dokument. Det ska vara vägledande, inte styrande, replikerade hon.
Även Niklas Carlberg (M), ersättare i miljö- och byggnämnden, ryckte ut till grönplanens försvar.
– Vi måste alltid förhålla oss till plan- och bygglagen och miljöbalken, oavsett om det finns någon grönplan eller inte. Alltså: När vi tar ställning till en bygglovsansökan måste vi ändå gör en liten miniutredning som undersöker de här aspekterna. Besluten blir förmodligen desamma, men med en grönplan kan vi fatta dem snabbare, sa han.
Johan Malmros lät sig inte lugnas med det svaret.
– Jag tror att vi är ganska överens om hur våra tätorter ska se ut och att grönytor är viktiga. Även att vi bör ha en plan för detta. Frågan är hur den kommer att tolkas och användas i praktiken. Där känner jag en oro, för vi har sett hur andra liknande planer tolkats och hanterats i praktiken.
Efter votering antogs slutligen grönplanen. Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslut.