Centrum på Gotland för bekämpningen av den pågående coronapandemin är hälso- och sjukvårdens pandemiledningsstab, ledd av hälso- och sjukvårdsdirektören Marie Loob och smittskyddsläkaren Maria Amér. Parallellt med den gruppen arbetar en annan stab inom Region Gotland, som leds av beredskapschefen Christer Stoltz, med folkhälsostrategen Veronica Hermann som biträdande stabschef. Stötta och samordna allt arbete mot spridning av covid-19 på ön, utom det som är direkt medicinskt eller kliniskt arbete, är det mycket korta svaret på vad staben arbetar med.
– Staben finns samlad hela tiden i Rådhuset. Vi arbetar med planering av samhällskritiska funktioner som måste fungera. både sådant som regionen själv ansvarar för och annat, säger Christer Stoltz.
Materielfrågor, transporter, personalläget i regionen är några av de dominerande frågorna i stabens dagliga arbete.
– Flygtransporterna är en fråga där jag tycker vi landat hyfsat, nämner Christer Stoltz som ett exempel.
Han syftar på regeringens uppdrag till trafikverket, som ska säkra att det finns dagligt flyg till Gotland, även när den dramatiska nedgången i antalet resande lett till att det mesta på Visby airport ställts in. Där var staben med och skrev fram underlaget.
– Flyget är säkrat ytterligare en tid, men nu gäller det att jobba för att behålla en ankomst och avgång mitt på dagen. Det behövs för att sjukvården ska kunna skicka coronaprover inom rätt tidsspann och för att experter och tekniker av olika slag kan skickas hit vid behov. Jag tänker på industrier som till exempel som slakteriet och mejeriet, eller på teleföretagen, som blev aktuellt i och med Telias avbrott nu i helgen, säger Christer Stoltz.
Behovet av skyddsutrustning, som munskydd, visir och handsprit är för närvarande tillgodosett. I staben arbetar man också på att få fram möjliga lokala leveranser. En genomgång av regionens personalläge sker dagligen. Man har gjort en planering för hur omsorgen av barn ska klaras, i det fall skolorna skulle stängas. Staben stöttar också hälso- och sjukvårdens planering för eskalering. Tillgång till platser på bårhus har inventerats i samarbete med Svenska kyrkan.
Diskuteras man att här använda ishall i ett "worst case scenario"?
– Vi har tittat på alternativa kylmöjligheter i det fall vi skulle få en hög mortalitet, svarar Christer Stoltz.