Internationella dagen för Hansan firad i Visby
Varför ska bara Åland ha särskilda frihandelsvillkor? Jag tycker att Gotland kan få det också och Gotland skulle kunna bli ett Östersjöns Guernsey eller Jersey (skattefria öar i Engelska kanalen). Vi har för övrigt ingen tull här längre, så det borde inte bli så svårt!Det sa biskop Lennart Koskinen bland annat när han i lördags på den internationella dagen för Hansan talade över ämnet "Vad kan vi lära av Hansan?
I talet, som inleddes med en historisk tillbakablick på Hansan av i går och dagens Hansa, så framförde biskopen åsikter om Hansans och Gotlands framtid. Och det handlade inte bara om att göra Gotland till frihandelsområde.
Vi beklagar oss över Flextronics och risken att P18 läggs ner. Men sanningen är att tung industritillverkning söker sig dit där det är billigast. Och Gotland står heller inte och faller med P18!
<span class=MR>Tröghet och rädsla</span>
Gotlands största problem är kanske inte att möjligheter saknas, utan den tröghet och rädsla för det okända som finns.
Hade man varit så på Hansans tid hade det inte blivit något. Ta också vara på fastlänningarnas kunnande, tyckte biskop Koskinen.
Lennart Koskinen framhöll Gotland som en mötesplats i Östersjöområdet. Att vi inte har varor att sälja är inte det viktiga. Det hade man inte på Hansans tid heller.
<span class=MR>Kulturutbyte</span>
Det viktiga är det kulturella utbytet och bra kommunikationer.
Gotland kunde självklart vara dörröppnare österut. Gotland ligger mitt i Östersjön. Vi behöver minst en färjelinje österut, kanske också någon söderut till Polen eller Tyskland. Gotland med allt sitt musikkunnande skulle också kunna bli en mötesplats för ny och gammal musik i Östersjöområdet. Varför lägga musikfestival i Istanbul när Gotland finns!
<span class=MR>Maktkamp</span>
Lennart Koskinen återkom också flera gånger till det som fick Hansan på fall och att det man kan lära av detta är att se upp med girighet och maktkamp. Den fanns inte från början hos Hansan.
Då förstod man inom Hansan att det var viktigt att inte bara se till sig själv. Hansan blev stark genom att man agerade gemensamt och delade på riskerna.
Det är viktigt att hjälpa andra. Det förstod man inom Hansan. Gör om gamla prästgårdar till vårdhem, var ett annat förslag från Lennart Koskinen. Han lovordade också Gotland som en underbar plats att leva och bo på med Gotlands kultur, natur och historia.
Jag är förvånad över att jag inte flyttade hit för 20 år sedan.
Hansedagen firades för första gången år 1356, men fick sedan allt mindre och mindre betydelse.
Hansan "återuppstod" 1980 då det blev en återförening i holländska Zollen och år 1998 hölls för första gången på 500 år Hansedagar i Visby. Men en internationell Hansedag var det premiär för i lördags.
<span class=MR>28 städer</span>
Jag hoppas att den internationella Hansedagen ska bli ett årligen återkommande evenemang. I dag firas den i 17 tyska städer, 9 polska samt i Kalmar och Visby, berättade Inger Harlevi på Almedalsbiblioteket i lördags. Hon är vice ordförande i den internationella Hansan.
Under lördagen anordnades, förutom biskopens tal, bland annat stadsrundvandring i Hansans fotspår, föreläsning om den gotländska medeltiden speglad i litteraturen, och Hanserockkväll på Lagret för ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!