I går var det ett stort upplopp i Göteborg efter att en person lagt upp ett konto på Instagram och bland annat skrivit skällsord om människor som lagts upp på kontot. Det gjorde att flera hundra unga valde att gå till skolan där den misstänkta personen studerade och väl där blev det en hätsk stämning. På Gotland var det en liknande incident i våras – då någon la upp "Veckans snygging Säve" och "Veckans fulaste Säve" på Facebook. Något som blev omtalat av ungdomarna på Säve.
– Det var ett jäkla liv. Det sprids ju så fort på internet. Det fanns flera olika sidor och bloggar som bildades efter det. Men nu är de borta, säger Valentin Nilsson och Patric Thomasson.
Kontot las ner
"Veckans snygging Säve" las dock ner efter att en tjej sagt ifrån och inte ville vara med på sajten. Först då uppmärksammades frågan på ett mer negativt sätt bland eleverna och de som låg bakom gruppen valde att ta bort bilden på henne och avsluta sin aktivitet.
– Hon blev upprörd när de kommenterade under bilden på henne. Det som skrivs på facebook är nästan värre än det som sägs face to face, säger Olivia Steinbüchel.
Hon, Emmi Björkman, Frida Rosvall och Alexander Hage säger att mobbningen på internet nu vuxit sig allt starkare och att det numer är att betrakta som den nya tidens mobbning. Nu är det allt vanligare att hårda ord förekommer på internet än i verkliga livet – där har Facebook enligt dem varit en bidragande orsak.
– Är man feg och inte kan ta det face to face, då gör man det på internet och där kan det ju också vara anonymt. Troligen är de osäkra själva, säger de.
Växande problem
De menar att problemet med internetmobbning har blivit så mycket större på bra några år och att det behöver belysas mer på gymnasiet. De efterlyser att lärarna tar problemen på allvar och kanske någon form av kamratstödjare. En funktion som inte finns på gymnasiet i dag.
– Lärarna på gymnasiet är så fokuserade på sina ämnen att det här inte tas upp. Man ska problemet mer på allvar än vad många gör. Många vuxna ser ännu internet som en trend, säger de.
Olivia Steinbüchel lägger till:
– De vuxna måste ta allting vi säger på allvar. De måste ta sånt som vi känner på allvar. Man pratar inte tillräckligt om internet i dag.
Se individen
De menar att problemet med nätmobbning är något som man måste börja arbeta med på individnivå och då mer på lektioner.
– Vi är människor och inga robotar. Allt blir mycket enklare om man ser människan och varför den mår dåligt. Gör man det, så kanske det kommer att minska, säger de.