Interpraktik, en chans för långtidsarbetslösa ungdomar

­ Ta chansen att åka utomlands på interpraktik. Vi som har varit iväg vet att det ger en erfarenhet för livet. Praktikplatsen på en teater i Manchester är den största chansen i mitt liv. Marco Pettersson från Gotland var en av många långtidsarbetslösa ungdomar i Sverige. Nu är han hemma på ön efter sex månaders teaterpraktik England.

Gotland2003-11-15 04:00

Är du mellan 20 och 30 år och är eller riskerar att bli långtidsarbetslös? Är du anmäld som arbetssökande på arbetsförmedlingen? Har du lust att praktisera utanför Sverige i högst sex månader?
Då kan du anmäla hos din arbetsförmedlare att du har intresse för interpraktik.
Sedan 1998 har 4 000 svenska ungdomar fått möjlighet att göra sex månaders internationell praktik. 76 procent av dem som har varit ute på interpraktik har sedan fortsatt med studier eller i jobb.
<span class=MR>Ett samarbete</span>
Satsningen är ett samarbete mellan arbetsförmedlingarna i landet och programkontoret för interpraktik i Stockholm. Därifrån kom i går handläggaren Tina Wolfgang för att berätta om verksamheten.
­ För de långtidsarbetslösa ungdomarna som vill göra praktik utomlands gäller att man ska anmäla sitt intresse för detta hos sin förmedlare på arbetsförmedlingen. Därifrån slussas intresseanmälan vidare till oss på programkontoret där vi hjälper ungdomarna vidare.
<span class=MR>Nöjda praktikanter</span>
Tina Wolfgang berättar om nöjda interpraktikanter under de sex år som möjligheterna till denna form av utlandspraktik har funnits. England, Spanien, USA, Frankrike och Chile har varit populära för praktik.
­ Våra interpraktikanter får betalt för resan och uppehället samt en försäkring som gäller under hela praktikperioden. Däremot måste var och en själv hitta en praktikplats och ordna bostad.
Hon betonar att vad som gäller är praktik och inte gratisarbetande, att den bransch man väljer är individuell, men att praktikplatsen inte får vara hos en privatperson.
­Interpraktik kan göras vid företag, organisationer eller myndigheter. Det kan exempelvis vara på hotell, inom turism, restaurang, foto, mode, eller design, vilka alla är exempel på populära praktikplatser.
<span class=MR>Operasångare</span>
Bland hennes exempel finns allt från ungdomar som praktiserat som operasångare, en tjej som jobbade med ull i Mongoliet, en som praktiserade på Hugo Boss designavdelning i Bologna till en praktikplats på Svenska ambassaden i Australien.
­ Förberedelsekurser för interpraktik har anordnats i hela landet. På Gotland kan en sådan anordnas, men först vill vi undersöka intresset för utlandspraktik bland de gotländska ungdomarna, förklarar Therese Linder vid arbetsförmedlingen i Visby.
I går fanns Marco Pettersson med på arbetsförmedlingens i Visby informationsmöte. Efter sex månaders interpraktik i England berättade han om många positiva erfarenheter.
<span class=MR>Mailbombning</span>
­ Först måste man bestämma sig för vilken sorts praktik man vill ha och i vilket land och skriva ett brev och berätta om sig själv. Sedan gäller det att mailbomba de ställen som man har valt ut. Ge inte upp, många gånger får man inget svar, eller ett nej, men till slut, om man inte ger upp utan fortsätter att söka, så kommer ett positivt svar.
Marco Petterssons första plan, en praktikplats inom data, gick inte att genomföra, men den andra fungerade.
Då hade han gjort praktik på länsteaterns uppsättning av Ditte.
­ Teatern blev min räddning. Jag ville till England och ha teaterpraktik och jag sökte tills jag fick ett ja från en teater i Manchester. Med envishet och uthållighet kom jag iväg.
<span class=MR>Väl omhändertagen</span>
Han blev väl omhändertagen och fick möjlighet att under handledning prova på alla jobb på, bakom och under scenen. Han fick vara med från planeringen av en pjäs, bygga upp den, och arbeta med olika uppgifter i produktionen från premiären till avslutningsfesten.
­ Jag var arbetslös och uttråkad, jag ville bort och jag ville ha en utmaning. Interpraktik blev världens chans för mig, säger Marco som vill satsa på en framtid inom teatern och som gärna återvänder till England.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om