Intresse för samförvaltning av fisket

Tre informationskvällar har hållits om ett samförvaltningsinitiativ för det gotländska fisket i veckan. Sammanlagt ett hundratal personer har kommit till mötena i Fårösund, Roma och Hemse.
- Stämningen har varit intresserad och positiv, säger Länsstyrelsens fiskekonsulent Rolf Gydemo.

Gotland2005-07-02 06:00
Samförvaltningsinitiativ för ett hållbart fiske. Det är den sammanfattande rubriken för en försöksverksamhet som pågår på Gotland sedan februari. Motsvarande försök pågår också i fem andra delar av landet, fram till hösten 2006.
Syftet med försöksverksamheterna är att undersöka om representanter från yrkesfisket, sportfisket, fiskevården, husbehovsfisket, naturvården, forskningen och Länsstyrelser kan hitta samarbetsformer att enas kring, för en hållbar förvaltning av fisket.
- Lyckas man kommer samförvaltning att införas i hela landet, vilket skulle stämma med mål i den nya fiskeripolitiken (2003). Den syftar till att öka de lokala intressenternas inflytande över fiskeresursen, säger Rolf Gydemo.
Samförvaltningsorganen skulle runtom i landet ges möjlighet att påverka alla instanser som reglerar yrkes- och fritidsfiske, utifrån sina lokala förutsättningar. Men för att påverka krävs enighet. I dag råder vanliga intressekonflikter mellan fiskets intressenter och myndigheterna, mellan forskare och lagstiftare, och så vidare.
- Fisk är en gemensam resurs som nyttjas på många sätt. Många fiskbestånd är idag sviktande idag och det krävs nya samarbetsformer för nyttja dem på ett hållbart sätt, säger Rolf Gydemo.
Intressekonflikterna bygger ofta på olika uppfattningar kring hur fiskbeståndens storlek, tålighet och rätten att nyttja dem.
Yrkesfiskarna är de enda som för statistik och rapporterar hur mycket de fiskar och fångar. Många av dem känner frustration inför att fritidsfisket inte rapporterar sina fångster. Och fritidsfiskare kan anse att yrkesfiskarna förstör eras fiske, samtidigt som andra parter främst värnar naturskyddsintressen. Samförvaltningsförsöken, som bygger på frivilliga ansökningar från respektive område, tvingar nu samtliga parter till diskussion. Målet är att komma bort från enskilt tyckande och enas kring gemensamma verklighetsbilder, oavsett vilka intressen man har som utgångspunkt. Därför är det viktigt att komma så nära objektiva fakta som möjligt.
- Vi har tillgång till fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund, som kommer att fungera som en konsultstation. Går uppfattningarna i sär kan så långt det är möjligt vi ta fram faktiska uppgifter, säger Rolf Gydemo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om