Intresset för nya hästsporten ökar – så funkar det

De senaste åren har intresset för Working Equitation ökat snabbt. ”Det är jätteroligt, särskilt samspelet man får mellan häst och ryttare.”

Monica Andersson tillsammans med sin lusitanohäst Brinco.

Monica Andersson tillsammans med sin lusitanohäst Brinco.

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2024-02-27 12:35

Lusitanohästen Brinco är laddad inför kvällens Working Equitationträning på Rävhagen i Visby.  På ryttaren Monica Anderssons signal sätter han snabbt av mot första hindret inne i ridhuset.

Men det är inga vanliga hinder som byggts på höjden som i hoppning, utan i Working Equitation, eller WE som det kallas, utgörs hindren av bruksföremål som grindar, broar eller en ”tjur” med en ring som ryttaren ska ta med sin lans. 

– Jag tycker att det är jätteroligt med WE, särskilt samspelet man får mellan häst och ryttare när det fungerar och flyter på, säger Monica Andersson som även är distriktsgrenledare inom WE på Gotland.

undefined
Monica Andersson tillsammans med sin lusitanohäst Brinco.

WE består av tre grenar, dressyr, teknik, och speed.

I dressyren handlar det om lydnad, i tekniken ska man rida de 18 hindren så korrekt och fint som möjligt och speedmomentet rids på tid.

– WE är en rätt ny gren inom ridsporten, det är kul att det har kommit igång så pass mycket, säger Monica Andersson. 

För nio år sedan hölls den första WE-träningen på Gotland nu arrangeras flera lektioner varje vecka och enligt tränaren Charlotta Ågårdh-Orsmark finns det nu runt 150 aktiva WE-ryttare på ön.

– Intresset har ökat under de här nio åren och Gotländskt WE är i framkant i Sverige.

I år arrangeras sex tävlingar på Gotland, bland annat på Skördefestivalen på Gotland grönt centrum. 

– Målet är vi vill arrangera SM här på Gotland inom tre år, säger Charlotta Ågårdh-Orsmark som är en av Gotlands två landslagsryttare inom WE.

undefined
Tränaren Charlotta Ågårdh-Orsmark förklarar hur banan ska ridas.

Alla rider samma hinder men svårighetsgraden i utförandet varierar. 

– I de högsta klasserna rider man med en hand. Då gäller det att ha ett samspel så att man klarar av att manövrera sin häst, säger Charlotta Ågårdh-Orsmark.

undefined
Marie Hansson tränar på att öppna grinden från hästryggen.

Det spelar heller ingen roll vilken häst man har. Alla tävlar mot alla. Shetlandsponnyer, en mycket liten hästras, mot shirehästar som är världens största hästras. På mästerskap delas ryttarna in efter ålder.

undefined
Den som lyckas fånga ringen får tio sekunders avdrag på sin tid.

Det märks även på träningen denna kväll, medan de mer rutinerade ekipagen tar sig genom banan galant tar det lite längre tid för de som rider yngre oerfarna hästar.

– Tycker hästen att det är läskigt så kan man hjälpas åt, de rutinerade rider före och visar vägen. Det är snäll stämning inom WE och vi har bra gemenskap här på Gotland.

Även om det inte behövs någon speciell häst för att rida WE så är vissa egenskaper är fördelaktiga.

– En häst som är bra som tävlingshäst ska gärna vara modig, snabbtänkt men ändå tålmodig.

undefined
Marie Hansson lyfter kannan på bordet som utgör ett av banans hinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!