Intresset för nya snuset har exploderat på Gotland

Gotländska snusare har i allt större utsträckning gått över till tobaksfria alternativ. Vitt snus, som inte innehåller tobak. Men produkten ligger i en gråzon och är än så länge inte 18-gräns på för att köpa.

Vitt snus kommer få en 18-åsrgräns för köp efter sommaren om regerings lagförslag klubbas igenom som väntat.

Vitt snus kommer få en 18-åsrgräns för köp efter sommaren om regerings lagförslag klubbas igenom som väntat.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2022-04-04 07:02

Först kom luktsnuset, sen lössnuet. På 70-talet lanserades portionssnuset. 2016 kom det helvita snuset, utan tobak. Så kallade nikotinpåsar har slagit igenom på bred front i Sverige och bara det senaste året ökade försäljningen med 82 procent, enligt en färsk rapport från nätbutiken snusbolaget.se.

Samma rapport, som baseras på beställningar av 340 000 kunders köpvanor, samt en undersökning med 3651 respondenter, visar att allt fler gotlänningar väljer en tobaksfri produkt.

– Vi ser att tobaksfritt stöper om hela marknaden och påskyndar rökavvänjningen. I Sverige växte det nikotinfria snuset med 88 procent under året och bland kvinnor är det den vanligaste snustypen, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på snusbolaget.

Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till de helvita påsarna. Nikotin är bevisat beroendeframkallande och kan orsaka högt blodtryck. Hjärt-Lungfonden och stiftelsen A non smoking generation har flaggat för riskerna med det nya, trendiga, snuset. 

– Det vita snuset tillverkas i smaker som exempelvis jordgubbe och lakrits och marknadsförs aktivt i sociala medier, där många unga spenderar en stor del av sin fritid. Under de senaste två åren har användandet mer än fördubblats, skriver man i en debattartikel. 

Från och med den första augusti i år kan dock nikotinpåsarna förses med en 18-årsgräns. Regeringen har presenterat en lagrådsremiss som väntas antas i riksdagen. I lagen föreslås marknadsföringsregler, bland annat ska reklam inte få riktas mot barn och ungdomar under 25 år, vilket alltså är tillåtet idag.

Eftersom produkten i dagsläget inte går under tobakslagen kan marknadsföring och utseende på produkterna skilja sig mot traditionellt snus. Tillverkarna hörs i podcastreklamer och syns ofta i influencersamarbeten, något som inte hade varit tillåtet med traditionellt snus eller cigaretter.

Folkhälsostrategen Elin Lööf vid Region Gotland har sett en problematik med produkterna under en tid. 

– Det är helt galet att det inte är reglerat idag. Vem som helst kan idag gå in och köpa en dosa med nikotinpåsar i teorin. Det är jättebra att en lag nu är på gång. Det gör också att marknadsföreingen inte kan riktas mot yngre som det görs idag. Inte heller kommer man kunna dela ut gratisprover med produkter i butiker eller på stan.

I rapporten "Hur mår ungdomar på Gotland" från 2021 går det att följa en trend gällande tobaksvanorna bland ungdomarna på ön – fler börjar med tobak. Bland flickor i årskurs nio, 2018, snusade två procent, 2020 var den siffran mer än tredubblad, till sju procent. En till två procent högre än rikssnittet. Bland pojkarna från 16 till 18 procent under samma tidsperiod, även där högre en snittet i riket.

– Den här ökningen var mellan 2018 och 2020, hur stor ökningen är till idag 2022 kan vi bara spekulera i. Men jag är lite oroad för hur det ser ut idag, eftersom nikontinprodukter inte var lika utspritt i samhället när de senaste rapporterna gjordes, säger hon.

Tror du det finns en risk att gråzonen i lagen gjort att fler unga börjat med vitt snus?

– Ja, risken finns absolut. Och även att unga inte ser det som skadligt på samma sätt eftersom det inte varit reglerat.

Vid klassiska Lännakisoken i Visby har man märkt en tydlig trend de senaste åren. Nikontinpåsarna har rönt stora framgångar bland såväl snusare som rökare.

– Försäljningen av tobaksfria produkter har absolut ökat under det senaste året. Det är både de traditionella portionssnusarna och rökare som vill trappa ned som köper, säger Patricia Mutas som arbetar i kiosken.

Vilka köper det vita snuset?

– Det är väl något yngre personer generellt, kanske 18-30 år. Men också de som vill prova något nytt.

Att det ännu inte finns någon reglerad lag för åldergräns, det är inget som Patricia Mutas reflekterat över. Alla nikotin- och tobaksprodukter ska man vara 18 år eller äldre för att köpa. Det är också något som de branschledande märkena förespråkar.

– Jag kan inte tänka mig att någon skulle sälja nikotinprodukter till någon som inte är 18. Här har vi i allafall åldergräns.

Jenny Neldemo Eklöf är biträdande rektor på Solbergaskolan. Hon har inte sett någon ökning av snus varken med eller utan tobak under det senaste året.

– Jag skulle inte säga att vi har märkt av att ungdomar börjat snusa tobaksfritt snus. Det är inget vi har sett i skolans miljöer i alla fall.

Nikotinpåsar i korthet:

Lanserades 2016, men har slagit igenom på bred front sedan 2020.

Marknadsförs som ett "fräschare" alternativ till snusning. 

Branschen vill gärna lyfta fram fördelarna med vitt snus som sluta-röka alternativ. 

Lyder inte under samma lag som tobaksvaror. Kan marknadsföras mot yngre personer. 

Finns idag ingen 18-årsgräns för att köpa produkterna (ny lag väntas träda i kraft 1 augusti).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!