Intresset sviker - Medlemsantalet sjunker RFSL berett att sluta på Gotland

Luften håller på att gå ur RFSL på Gotland. Intresset för föreningen sviktar, medlemsantalet sjunker och just nu går det inte ens att få ihop en ny styrelse. Nu är föreningen beredd att lägga ned sin verksamhet på Gotland.
­ Tråkigt, tycker ordföranden Peter Doolk. Här på Gotland skulle RFSL kunna vara en viktig plattform för homo- och bisexuella.

Gotland2004-05-24 04:00

­ Jag vill tro att vi gör nytta, men jag är inte säker på att vi behövs längre.
Det säger Peter Doolk, som efter tre år som ordförande för RFSL på Gotland, är beredd att ge upp och förklara föreningen vilande.
RFSL:s lokalavdelning på Gotland startade för knappt tio år sedan. Med pengar från Folkhälso-institutet kunde man ha egen lokal under en tid och hade bland annat pub- och kafékvällar. På senare år har det varit tufft att hålla styrfart på verksamheten. Föreningen har hållit i kafékvällar på Ungdomens hus en gång i månaden, men sedan har det inte blivit så mycket mer.
<span class=MR>En HBT-mötesplats</span>
Kanske har behovet av en lokalavdelning minskat. Numera finns det ju kontakt-sajter på nätet där homo- och bisexuella kan träffas. Men Peter Doolk vill tro att RFSL har en funktion utöver kontaktskapandet. Han vill att föreningen ska vara en mötesplats för alla homo-, och bisexuella och transpersoner på Gotland som har "kommit ut", men också en plats där den som nyss har kommit till insikt om sin sexuella läggning kan komma igång och få stöd med sitt nya liv.
Också den som har blivit trygg med sin sexuella identitet kan tycka att det är både kul och vilsamt att träffa andra som är i samma läge, vara i ett sammanhang där man inte måste förklara, svara på frågor och skingra fördomar. Vara bland likar.
<span class=MR>Handlar inte om isolering</span>
­ Det handlar inte om att isolera sig och bygga något slags "gay community". Det är bara det att det ofta är lättare att snacka kärlek med någon annan som är homo. Jag har ingenting emot att tala om hur det är att vara homo, men ibland kan man bli lite trött på att berätta, säger Peter Doolk och fortsätter:
­ Själv skulle jag ha haft nytta av RFSL om den funnes när jag själv började inse att jag var homosexuell. I så fall hade jag nog kunnat bestämma mig tidigare och haft lite roligare.
Om RFSL vore starkare tror Peter Doolk att föreningen skulle fylla en viktig funktion när det gäller att förändra attityderna till homosexuella på Gotland. Själv är Peter öppen med sin homosexualitet och för just honom skapar den inte några problem varken i privatliv eller arbetslivet, men han vet att det finns andra som tycker att det är jobbigt att låta homosexualiteten synas där de bor, på landet eller i lilla Visby. Många ligger lågt, lever som "smygisar" eller åker till Stockholm för att gå på klubbar.
<span class=MR>Konservativt och öppet</span>
­ Gotland är konservativt och öppet på samma gång. Man är inte så rädd för det nya, men man slår ändå vakt om det gamla. Jag upplever det som att homosexuella möts med ett tyst accepterande här på ön. Det är okej ­ så länge vi inte skyltar med det... Men man behöver å andra sidan inte skylta särskilt mycket för att det ska börja snackas. Ska man verkligen behöva vara så diskret? Så länge vi inte är helt socialt accepterade tycker jag att RFSL behövs.
Ett tydligt tecken på en diskretion är att inget av de homosexuella par som ingår partnerskap har synts på tidningarnas familjesidor:
­ Det är åtminstone ett tiotal par som har ingått partnerskap på Gotland, men jag har inte sett någon bröllopsbild i tidningarna. Varför är det så? Varför kan man inte gå ut med att man är stolt och glad och lycklig? funderar Peter Doolk.

<span class=MR>Dränering av homokapitalet</span>
En anledning till att antalet medlemmar i RFSL har minskat på Gotland kan vara att många homo- och bisexuella har valt att lämna ön.
­ Visst är det så att många ungdomar väljer att flytta, men HBT-folk gör det i större utsträckning än andra. Det blir som en dränering av homokapitalet på Gotland!
­ Jag skulle vilja att RFSL på Gotland blev en mötesplats och en social miljö som bidrog till att folk slapp flytta härifrån, säger Peter Doolk.
Än har föreningen inte gett upp, än hoppas man på att få ihop ett gäng aktiva till en styrelse, men just nu ser det mörkt ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om