Inventerar inom- husmiljön i 5 200 lägenheter på ön
I vår drar en omfattande inventering av inomhusmiljön i Gotlandshems lägenheter igång. Någon liknande undersökning har aldrig genomförts och förhoppningen är att förbättra miljön i såväl befintliga som kommande bostäder. Vi vill få hyresgästerna att prata om hur de upplever sin inomhusmiljödet är svårt att kryssa i känslor. Det här kan ge en bättre bild av vad som är galet, säger Hyresgästföreningens Hans Gärdeklev.
I höstas fick Hyresgästföreningen och Gotlandshem information om Mibb på ett seminarium och då bestämdes att man skulle satsa även här. Enligt Hans Gärdeklev kommer man att sätta sig ner i början av mars för att bestämma vilka områden man ska börja medsamtliga Gotlandshems drygt 5200 lägenheter ska nämligen miljöinventeras.
I Uppsala hann de med 1500 lägenheter på ett år, så det är inget man gör på en vecka. Uppföljningarna kommer att ta lång tid; kanske kan vi få hjälp av högskolan med den biten.
<span class=MR>Enkäter och samtal</span>
Med hjälp av enkäter, samtal och besiktningar ska man kartlägga hur hyresgästerna upplever sin inomhusmiljö. De obligatoriska ventilationsbesiktningarna, miljöprogrammen och andra mätningar ger inte en fullständig bild, menar Gärdeklev.
Hyresgästerna får svara rent känslomässigt. Vi vill få dem att prata om hur de upplever sin inomhusmiljödet är svårt att kryssa i känslor. Det här kan ge en bättre bild av vad som är galet. Är det för kallt, dragigt, bullrigt? Är det något område eller någon lägenhet som "sticker ut" så får man prata med hyresgästen, göra en besiktning och vidta de åtgärder som behövs.
Boendemiljön kan ofta göras betydligt bättre med enkla råd och knep, menar Gärdeklev.
Ibland kan man uppleva att det är dragigt, så tejpar man för ventilerna. Det ger en sämre boendemiljö i såväl den egna som i intilliggande lägenheter.
Förhoppningen är att spåra såväl sådana störningar som eventuell förekomst av mindre hälsosamma miljöer.
Det finns många allergier och material som vi inte vet så mycket om, men på det stora hela är inomhusmiljön i Gotlandshems lägenheter ganska god. Sedan tycker vi på Hyresgästföreningen att det inte finns tillräckligt med kraftfulla verktyg för att rätta till saker när det är dålig inomhusmiljö.
En sammanställning av undersökningen och vidtagna åtgärder borde även företag som planerar att bygga nya bostäder vara intresserad av, menar Gärdeklev.
Tanken är att Gotlandshems lägenheter fortsättningsvis ska miljöinventeras vart tredje år, alltså med samma intervall som den obligatoriska ventilationsbesiktningen.
Ombudsman. Hyresgästföreningens Hans Gärdeklev hoppas att miljöinventeringen ska ge en bättre boendemiljö i befintliga bostäder och även påverka planeringen och byggandet av nya lägenheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!