Inventering ska begränsa brand

Brandskyddsinventeringen i Visby innerstad har påbörjats. Ett projekt som kommer att pågå under tre år och närmare 2 000 fastigheter ska inventeras.- Anledningen är att vi ska få en bättre bild av hur det ser ut i innerstaden och vad vi kan göra för att förbättra brandskyddet, säger Thomas Zielinski, räddningstjänsten.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-03-14 04:00
Ulf Norell är mannen som ska genomföra det mesta av arbetet och han har redan börjat med kvarteret Munken, mitt i staden. Sammanlagt 30 fastigheter har inventerats och det är bara en liten början.

Protokoll till alla
- Jag delar upp innerstaden i fem olika områden och tar det kvartersvis, säger Ulf. Jag besiktar sen efter 16 punkter och alla får ett protokoll efter besiktningen där man själv kan se vad som kan göras bättre.
Målet med projektet är att...
förhindra uppkomst av brand
begränsa brandspridning inom byggnad
begränsa spridning till annan byggnad
underlätta utrymning och släckning
Det hela är gratis för fastighetsägaren, även rådgivningen och i går var det dags för familjen Jimmy och Elisabeth Holpers på Hästgatan. Deras hus har två våningar med många små rum och skrymslen och i markplanet finns ett kafé.

Varnare i köket
- Det här är jättebra, säger Elisabeth. Jag har fått många tips av Ulf som jag inte hade kommit på själv. Till exempel att man ska ställa brandsläckaren på övervåningen och sätta brandvarnaren i anslutning till köket.
Familjen har för avsikt att renovera fastigheten och får då rådet av Ulf Norell att meddela räddningstjänsten vilka större förändringar som gjorts i fastigheten. Detta för att räddningstjänsten ska kunna hålla registret på fastigheterna aktuella.

Bra med hjälp och tips
- Ingen har hittills tackat nej, tvärtom har alla varit positiva till besiktningen, säger Ulf Norell. Vi bestämmer en tid som passar och det har flutit på bra hittills.
- Jag kan inte se någon anledning till att man skulle tacka nej till det här, säger Elisabeth. Det är ju jättebra att man får hjälp och tips, speciellt när man har barn som sover på övervåningen.

Repstege i fönstret
I familjen Holpers hus sitter några gamla krokar på utsidan av fönstren och de funderar över om det är tänkt att man ska sätta rep i dessa och hissa sig ner om det börjar brinna.
- Vi har en idé om att ha en repstege under fönsterbrädan som man kan fälla ut, säger Elisabeth. En sak kommer vi med all säkerhet att göra och det är att köpa flera stegar.
Man kontrollerar också fastigheterna utvändigt och där handlar det om hur fönster och ytterdörrar ser ut, själva fasaden, som på många hus i innerstaden är revitterat trä. Samt närheten till andra fastigheter och vilka förutsättningar räddningstjänsten har att ta sig fram till fastigheten.

Domkyrkobrand
- Det var länge sedan vi hade en större brand i innerstaden men restaurang Burmeister brann för 10-15 år sedan, säger Kjell Lydänge, projektledare. Men ser man längre tillbaka i tiden så har det ju varit flera stora bränder, bland annat har domkyrkan brunnit flera gånger. Och får elden fäste så tar det sig ordentligt, det kan man inte tro eftersom det mesta är sten men det finns mycket brännbart material på fastigheterna också, som brinner snabbt.
Tips från räddningstjänsten
Se över elapparater och sladdar, helt och rent ska det vara.
Undvik att lägga saker på tv:n och se till att den inte står i ett trångt utrymme då minskar risken för kortslutning och överhettning.
Stäng av elapparater med strömbrytaren, undvik standbyläge.
Har du svårt att komma ihåg spisen, installera en timer.
Ställ aldrig brännbart material i trapphuset, det är din utrymningsväg, gäller även barnvagnar.
Undvika att ställa brännbart material utomhus i anslutning till huset, på så vis skapar du inte tillfället för pyromaner.
Installera jordfelsbrytare.
Kom ihåg att släcka ljusen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om