Investeringarna på bottennivå – "Allt är så osäkert"

Trots ett mycket oroligt år med krig i Ukraina, pandemi och en stegrande inflation upplever lantbrukarna en förbättrad lönsamhet jämfört med för ett år sedan. Men osäkerheten framåt är större än på flera decennier, vilket gör att många investeringar uteblir.

"Investeringsvilja på bottennivå – hotar lantbrukets framtid", så lyder rubriken till årets Lantbruksbarometer för 2023. Robert Ansin, mjölkbonde i Othem, tycker dock att det är svårt att se på läget på så pass kort tid som ett år i taget.

"Investeringsvilja på bottennivå – hotar lantbrukets framtid", så lyder rubriken till årets Lantbruksbarometer för 2023. Robert Ansin, mjölkbonde i Othem, tycker dock att det är svårt att se på läget på så pass kort tid som ett år i taget.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2023-03-16 17:21

På torsdagen släppte Sparbankerna, Swedbank och Ludvig & Co årets Lantbruksbarometer, som bygger på en undersökning bland 1 000 lantbrukare i hela landet.

Undersökningen som ska ses som en temperaturmätning, visar att högre avräkningspriser och krisstöd gör att lantbrukarna upplever bättre lönsamhet än för ett år sedan. Mest positiva är mjölkproducenterna, medans nötköttsproducenterna har en mer pessimistisk nulägesbild av sin lönsamhet. Men totalt sett är uppgången 14 procentenheter under det gångna året.

undefined
Mjölkproducenterna upplever den högsta lönsamheten medan nötköttsproducenterna upplever den lägsta.

Däremot är osäkerheten stor – hos samtliga fyra stora produktionsgrenarna som är representerade i rapporten.

Framförallt så görs få investeringar i djurstallar. Av de tillfrågade lantbrukarna uppger endast sju procent att de investerat i den typen av byggnader under 2022, vilket är historiskt lågt.

Och framåt ser investeringsviljan inte ut att öka.

– Även om många har marginaler och lönsamhet så krävs det mer marginaler nu, när allt är så osäkert, säger Natalie Tysk som är kundansvarig för Swedbank Gotland Skog och Lantbruk.

undefined
Natalie Tysk, kundansvarig på Swedbank, och Stefan Nypelius

Samtidigt är tolv månader ett mycket kort tidsspann, inte minst för lantbrukare, för att få en bra ögonblicksbild. Det tycker i alla fall mjölkbonden Robert Ansin i Othem. Däremot är det mer av tvära kast i dag, än det var för 20-30 år sedan, något som i sig leder bidrar till osäkerheten.

– Nu är det kronor, inte ören, när vi pratar om förändringar i mjölkpriset. Det är såna drastiska svängningar och det påverkar lönsamheten vansinnigt mycket. Under min tid som bonde är osäkerheten som vi upplever nu historiskt hög, säger han.

undefined
Robert Ansin är delägare i Gotlandsmjölk i Othem, en av öns stora mjölkproducenter med 550 mjölkkor.

En liten ljusglimt, bakåt sett, är att de farhågor om 2022 som framgick av rapporten för ett år sedan, inte fullt ut blev så allvarliga som många befarat. Mjölkproducenterna inledde 2023 med ett mjölkpris som var historiskt högt och sedan dess har det ökat med ytterligare cirka 40 procent. Det har trots fördyrade kostnader medfört att de nu upplever en historiskt förbättrad lönsamhet.

Barometern är trots allt en framtidsspaning. Och i det avseendet ser det – som sagt – osäkert ut på många plan.

– Men lantbruk är som regel kapitaltunga; det är oftast stora lånesummor man sitter med, och de stigande räntorna kommer såklart att märkas i år, säger Natalie Tysk.

Fakta

Lantbruksbarometern är en årlig rapport där lantbrukare intervjuas om sin syn på det aktuella ekonomiska läget inom lantbruket och om sina förväntningar på konjunkturen.
På uppdrag av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna intervjuade Kantar Public 1 000 lantbrukare i januari – februari 2023, inom produktionsgrenarna växtodling samt nötkötts-, mjölk-, och grisköttsproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!