Vid invigningen i söndags talade riksdagens talman Andreas Norlén (M), regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), samt Lars Engelbrektsson (SD) ordförande i arrangörsgruppen.
Lars Engelbrektsson sa inledningsvis att det i tider av hård polarisering är viktigt att "demokratin får spela en huvudroll i politiken, därför är det av stor vikt att väljarnas åsikter respekteras". Han pratade också om veckans betydelse som demokratiskt forum.
Sen kom uttalanden som kritiseras:
"Att negligera både folkviljan och valresultat genom att bilda ohederliga allianser efter val urholkar människors tilltro till den demokratiska ordningen. Så att efter valet 2010 har antalet mandat som vissa anser hålls borta från inflytande blivit fler och fler. Det är en utveckling som jag hoppas att ingen demokratiförespråkare vill se."
– Det är osmakligt och väldigt dåligt. En sådan här personlig vinkling hör inte hemma i ett invigningstal. Han använder en terminologi som jag känner igen från andra rörelser och samhällssystem – det skrämmer mig, säger Claes Nysell (L).
Rebeca Gajardo Angel (C) markerade i ett Facebook-inlägg att arrangörsgruppen inte står bakom Engelbrektssons uttalanden om att folkviljan skulle ha negligerats.
Åsa Wackelin Flanking (M) vill inte recensera talet. Men:
– Det är viktigt att alla kan känna sig bekväma med invigningsalet, oavsett vem som lyssnar. Det ska inte vara politiskt.
Sara Lidqvist, gruppledare för (KD) i regionfullmäktige, har inte lyssnat på hela talet, men delar av det:
– Man måste kunna skilja på sammanhangen och vem man representerar. Jag tycker det är olyckligt om man, som i det här fallet, tar tillfället att propagera partipolitiskt. Jag skulle själv aldrig hållit ett partipolitiskt tal i det här sammanhanget.
Mikael Bogsjö (S), menar att Lars Engelbrektsson klev över gränsen:
– Han gör sig till talesperson för SD i en situation där det givetvis inte hör hemma. Pratet om att folkviljan skulle negligerats borde han ha avhållit sig från. Han försöker slå i folk felaktigheter och ger sken av att inte fatta hur riksdagsarbetet fungerar.
Annamaria Bauer (V) är av samma åsikt:
– Det var klumpigt och dåligt att blanda in partipolitik. Han har skämt ut sig.
Också Anita Jonsson (MP) tycker att Lars Engelbrektsson gjorde fel:
– Man ska hålla sig mer neutral, som Eva Nypelius gjorde. Och varför ska han prata om valet 2010? I dag är väl SD insläppta i finrummet. Men – det finns större frågor.
Lars Engelbrektsson, dina kollegor tycker du blandade in partipolitik i talet?
– Vem säger det? Jag har pratat med flera. Det stämmer inte, svarar han.
Vad menar du med att folkviljan negligeras då?
– Jag pratar demokrati och yttrandefrihet. För mig är Almedalen demokratins högsäte. Demokrati betyder folkvilja och att negligera folkviljan är väl att gå emot den folkliga demokratin.
Hur har man gjort det, menar du?
– Jag har inte menat någonting. Jag står för vad jag säger som en sann demokrat. För mig är det med största tydlighet att jag inte pratar partipolitik. Jag har läst upp det här, det är ren demokratisk syn på Almedalen.
Vad händer nu, när alla i arrangörsgruppen har kritik mot sin ordförande?
– Jag vill inte säga något drastiskt. Vi får låta årets vecka löpa ut. Men det kommer att diskuteras. Jag, och säkert flera med mig, kommer att lyfta frågan, svarar Claes Nysell.