Irländska ungdomar får hjälp på Gotland
En insändare i tidningen Irish independent har lett till att två irländska unga killar fått hjälp att komma tillbaka till livet från kriminalitet och droger.Insändaren var skriven av Lars Siggelin, Hassela Gotland, under ett besök på Irland.
GT ringde för att höra mer om bakgrunden till historien.
Lars Siggelin, Hassela, berättar att två unga killar fått hjälp att komma tillbaka till ett bra liv på Gotland. Allt började vid ett besök på Irland i samband med ett bröllop för cirka fem år sedan.
Alternativ hjälp
- Jag läste i tidningen om en 14-årig kille som dött av en överdos heroin på ett vandrarhem som drevs av socialtjänsten. Samhällets inriktning var att ge unga metadon för att få kontroll över dem och att man inte såg några andra alternativ.
På Irland är den gängse metoden att låsa in ungdomar med problem, en metod som leder till att de flesta accelererar i såväl brottslighet som missbruk.
- Jag tyckte det lät ganska knäppt och skrev en insändare om att det finns alternativ, på en ö långt borta i Östersjön.
Tog kontakt
Ungefär ett år senare fick Hassela Gotland ett samtal från några föräldrar till en kille på Irland som behövde hjälp. Genom pojkens socialsekreterare bestämdes om placering på Hassela Gotland.
- Det blev bra, killen blev hjälpt och nu har vi ytterligare en ung kille från Irland här, berättar Lars Siggelin.
Den första gästen från Irland berättar i Irish Independent om sitt liv och att han farit runt mellan institutioner sedan han var sex år. Han har levt en stor del av sitt liv på Londons gator innan hans mamma tog hem honom till Irland där han fortsatte att flyttas runt mellan olika fosterhem. Hans mamma klarade inte av att ta hand om sin son som även led av svåra depressioner och behövde psykiatrisk vård. Men så fick familjen läsa om Hassela Gotland och tog kontakt.
Bedriver ni medveten marknadsföring för att få in utländska ungdomar?
- Ja, vi tar emot alla som vill, vi har ju kö av svenska ungdomar som vill hit men vi tar in så många vi kan, förklarar Lars Siggelin.
Lugn vardag
Problematiken är densamma oavsett var de unga kommer från. De behöver landa i en lugn och väl inrutad vardag med fasta rutiner och sysselsättning. Skillnaden är att ungdomar från till exempel Irland, kommer från verkligheter med ett väldigt dåligt utbud av behandlingsformer för unga. Det råder ofta starka motsättningar mellan personal och unga till skillnad från Hassela-modellen där personal kallas medlevare och bor tillsammans med ungdomarna.
Värt att notera är också att behandlingen på Gotland bara kostar en tredjedel av vad det skulle kosta på Irland. Och resultaten blir mycket bättre än att låsa in och medicinera ungdomarna.
En helsida i tidningen Irish independent berättar om den framgångsrika metoden och lovordar Hassela Gotland som världens bästa behandlingshem.
- Bättre reklam kan man knappast få, konstaterar en stolt Lars Siggelin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!