I dimmans ödsliga landskap på Sudret möttes entreprenörerna i nätverket "Sustainable Plejs" på Grå Gåsen för att diskutera hållbarhet och utveckling. Med en kort sommarsäsong, där man år efter år pratar om att bredda säsongen, är hållbarhet inte bara fråga om miljön utan också om chefers och anställdas mående och egna kraft att orka med.
Som gästföreläsare fanns mannen bakom världssuccén ishotellet i Jukkasjärvi, Yngve Bergqvist.
– Jag höll på med paddling och forsränning, och ringde turistchefen i Kiruna för att fråga hur jag skulle få igång vintern i Jukkasjärvi. Det blev först tyst i luren, sedan svarade han: "Stäng igen", säger Yngve Bergqvist och berättar hur det i hans egna öron fullkomligt idiotiska svaret snarare triggade än stjälpte.
Med en tydlig högsäsong men svag lågsäsong, liknande förutsättningar som de Gotland har, reste Yngve Bergqvist till Sapporo i norra Japan. Vidare till Kina, Alaska och andra kända köldhål i världen, och kom hem fylld av inspiration.
– När vi satt hemma i bastun och drack pilsner, kom vi på ett sätt att provbygga på, säger han och berättar om hemligheten med stora valvbågade formar som täcktes med snö.
Året därpå, 1989, stod det första ishotellet klart – 250 kvadratmeter med is sågad från den frusna Torne älv strax intill.
– Sedan dess har jag byggt 35 ishotell. Förra vintern sov 18 000 gäster från 88 länder på Icehotel, säger Yngve Bergqvist och berättar att 65 procent av dem var utlänningar och bara 35 procent svenskar.
I dag omsätter hans företag 170 miljoner kronor och har 50 året runt-anställda, plus ytterligare 100 anställda under säsong.
Yngve Bergqvist menar att det han gjort är möjligt att göra även på Gotland. Då gäller det att tänka tvärtom, och göra lågsäsong till högsäsong – snarare än att försöka tänja på den sommar man har.
– Man måste försöka få bort stämpeln av att det bara är regn och rusk de andra årstiderna. Spåna, drick pilsner och bada bastu! Sedan måste man vara eldsjäl och göra något av det, säger han och berättar om sina egna arbetsmetoder för att lyckas.
Rådet till de som verkligen vill ha utveckling på Gotland är att inte titta på vad grannen gör.
– Gå din egen väg. Gräv där du står, det mesta är ogjort, säger Yngve Bergqvist, och berättar att en del i hans omgivning tyckte att hans idéer var galna, men att han tidigt insåg att målgruppen fanns långt utanför landets gränser.
På telefon ringde han upp turistråden i New York, London och Tokyo.
– Man får inte vara blyg. I Tokyo sa de att jag var den enda från Sverige som hade tagit kontakt med dem, och att de skulle ha en agentresa till Skandinavien. Det kom 15 japanska agenter, sedan reste jag dit två gånger om året och det kom mer och mer japaner, säger Yngve Bergqvist och berättar att hela Norrbotten i dag har fått draghjälp av idén han fick i bastun:
– Det skulle säkert kunna bli hur bra som helst på Gotland också. Det som vi gjorde i Jukkasjärvi har blivit en miljardindustri.
För Björn och Cecilia Westerholm Beer blir det femte säsongen med Grå Gåsen, och nya inspelningar av ännu en säsong av "Så mycket bättre". Att de vågade satsa sig ur pandemin, menar de, gjorde dem starka och att de faktiskt överlevde.
– När vi tänker Gotland tio veckor tänker vi hur vi ska förlänga säsongen. Jag tror att vi ska tänka tvärtom, och hur vi istället ska omfamna mörkret, säger Cecilia Westerholm Beer och menar att tystnaden, dimman och ensligheten utanför sommaren på andra platser i världen kan te sig väldigt exotisk och lockande:
– Tänk att komma från Japan och stå på Hoburgen, och aldrig ha varit ensam.
Genom sitt köp av pensionat Björklunda, som döpts om till Gåsen Out, finns möjlighet att ta emot fler gäster året runt.
– Örnar, fiske, natur och sälar, här finns hur mycket som helst. Det handlar om att se det vi redan har, tystnaden och ensligheten, säger Cecilia Westerholm Beer.
Att målgruppen för resenärer till Gotland länge varit Stockholm och Sverige, menar Björn Westerholm, är synd.
– När vi har hela världen. Yngve Bergqvist är en stor inspirationskälla och Sverige är i dag känt för Volvo, Ikea – och för ishotellet, säger han och menar att Gotland skulle kunna göra en liknande resa som Jukkasjärvi redan lyckats med.